Patron Vandewiele Recycling uit Wervik blijft in de cel

Jean Pierre Terryn

De Ieperse raadkamer verlengde de aanhouding van de zaakvoerder van Vandewiele Recyling in Wervik met een maand.

De patron van het recyclagebedrijf zit sinds 1 juli opgesloten in de gevangenis. De belangrijkste redenen om hem in hechtenis te houden is om te vermijden dat hij mogelijk afspraken maakt met nog andere betrokkenen of met derden. In juridische termen heet dat collusie.

Borgsom

De man werd samen met zijn echtgenote, beiden uit Gistel, en een werknemer uit Alveringem gearresteerd in het kader van de verduistering van een lading maaksigaretten. Korte tijd later werd een vierde verdachte opgepakt. Deze handlanger uit Ravels dicht bij de Nederlandse grens werd intussen door de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent vrijgelaten mits het betalen van een borgsom.

De werknemer van het bedrijf blijft ook aangehouden. Hij verschijnt volgend week opnieuw voor de raadkamer. De vrouw van de bedrijfsleider kwam eerder vrij onder voorwaarden.

Geldgewin

Het viertal wordt verdacht van misbruik van vertrouwen en verduistering. De partij van 2,569 miljoen namaaksigaretten was door de douane in beslag genomen en voor vernietiging overgemaakt aan het recyclagebedrijf in Wervik. Bleek evenwel dat de lading niet werd vernietigd, maar werd verduisterd.

Vermoedelijk wilden de betrokkenen uit geldgewin de sigaretten via helers op de zwarte markt brengen. Nog voor de partij nepsigaretten helemaal verdween lukte het de douane ze te lokaliseren en te recupereren.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier