Pastoor Wevelgem: “Ivo Poppe wist dat hij verkeerd was”

Priester Marc Frenay. © LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, heeft Jean-Marc Soetaert getuigd. Hij is sinds 2010 pastoor in Wevelgem en werkte nauw samen met de beschuldigde. “Ivo wist dat hij verkeerd gedaan had.”

Pastoor Jean-Marc Soetaert kende Ivo Poppe al langer. “We hebben samen één jaar in het seminarie in Brugge gezeten, in 1975. Ik heb de opleiding tot priester volbracht, Ivo niet. Ik weet ook niet waarom. Toen ik in 2010 benoemd werd in Wevelgem was ik blij dat ik iemand kende”, getuigde priester Soetaert. “Ivo was wel strikt in zijn ideeën. Zo vond hij het niet kunnen dat die vrouw met haar baard, Conchita Wurst, het Eurovisiesongfestival had gewonnen. Hij vond dat geen voorbeeld voor de jeugd. Ik zag daar geen graten in”, klonk het.

Euthanasiewet

Ook over het thema euthanasie hield de pastoor er een andere mening op na dan zijn diaken. “De wetgeving over euthanasie was in voege sinds 2002. Ik kon daar als priester wel mee omgaan. Ivo was eerder van de strikt katholieke strekking en had het meer voor sedatie.” Jean-Marc Soetaert bezocht de beschuldigde één keer in de gevangenis. “Hij zei me toen dat hij wist dat hij verkeerd gedaan had. Ondertussen had hij het statuut van ‘fatik’ gekregen in de gevangenis en mocht hij onder meer instaan voor de soepbedeling.”

Ivo was eerder van de strikt katholieke strekking en had het meer voor sedatie

De vorige priester van Wevelgem, Marc Frenay, was scherper in zijn bewoordingen voor de beschuldigde. “Tussen 1994 en 2000 was ik hulppriester in Wevelgem, toen hadden we geen problemen omdat we ongeveer op hetzelfde niveau werkten. Vanaf 2006 werd ik dan priester in Wevelgem en daar kon hij niet mee om. Telkens kleine pesterijen. Hij maakte me zwart bij parochianen, zei dat ik een slechte priester was, weigerde te buigen voor mij. Tijdens een eucharistieviering bad hij dan voor priesters die op het slechte pad waren, terwijl ik erbij zat. Tijdens begrafenissen stelde hij de familie dan voor dat zijn vrouw Lutgarde zou zingen, want ze kon dat toch zo goed. Ze vroeg er wel telkens 250 euro voor die ze in haar eigen zak stak”, klonk het.

Clown

Priester Frenay, die in 2009 moest opstappen omdat het bisdom besefte dat het in Wevelgem niet meer boterde tussen de priester en zijn team, noemde Ivo Poppe een clown. “Hij speelde soms ook clown. Ach Ivo, hij probeerde soms een grap te vertellen of op café te gaan, maar dat ging hem niet af. Veel mensen, zeker in Wevelgem, omschrijven Ivo Poppe als een halve heilige maar ik ben kwaad op Ivo. Er ligt een laagje venijn op hem. Hij heeft mijn carrière gekraakt. Hij deed alsof hij God was. Er zijn maar twee omschrijvingen die passen bij hem: een wolf in schaapsvacht en een witgekalkt graf.”

De zitting wordt nu geschorst tot 14 uur. Dan komen de buren en de drie kinderen van Ivo Poppe getuigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.