Pas in 2020 proces tegen sjoemelende bankdirecteur uit Oudenburg

Redactie KW

In de correctionele rechtbank van Brugge is woensdagochtend het proces ingeleid tegen een sjoemelende bankdirecteur uit Zerkegem. Yves B. (44) zou in de BNP Paribas Fortis in Oudenburg zijn klanten maar liefst drie miljoen euro lichter gemaakt hebben. De zaak wordt pas op 8 januari 2020 gepleit.

De oplichtingsconstructie van de beklaagde kwam in november 2013 aan het licht. Yves B. werd samen met kompaan Michel D. door de onderzoeksrechter aangehouden en zat enkele maanden in voorhechtenis. In totaal zou hij een zestal gedupeerden maar liefst 3 miljoen euro afhandig gemaakt hebben.

De bankdirecteur was onder andere leningen aangegaan in naam van de slachtoffers. Het is onduidelijk wat er precies met het geld gebeurd is, maar B. zou het onder andere uitgegeven hebben aan dure wagens, etentjes en bordeelbezoeken.

Verdediging in beroep

In het voorjaar van 2017 werd de zaak verwezen door de raadkamer, maar de verdediging tekende beroep aan. Uiteindelijk besliste de KI in Gent begin januari 2018 dat Yves B. zich wel degelijk voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden voor oplichting, schriftvervalsing en misbruik van vertrouwen. Ook zijn kompaan Michel D. en twee andere beklaagden staan terecht voor hun rol in de zaak. Op strafrechtelijk gebied werd de bank zelf buiten vervolging gesteld.

De verdediging, het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen krijgen nu elk om beurt de kans om hun standpunt over de zaak op papier te zetten. Daardoor zullen de pleidooien pas op 8 januari 2020 gehouden worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier