Parket wil twee verpleegkundigen en directeur voor de rechter wegens mensonterende behandeling in rusthuis

De feiten speelden zich af in woonzorgcentrum De Zathe. © MVO
Redactie KW

Een misplaatste grap kan twee voormalige werknemers van woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort erg duur komen te staan. De hoofdverpleegkundige en een verpleegkundige op de dementie-afdeling zouden een nieuwe collega gevraagd hebben een aerosolbehandeling toe te passen op de anus van een bewoner. Mogelijk moeten ze daarvoor – samen met de directeur van het rusthuis – binnenkort voor de rechter verschijnen. Verder onderzoek bracht nog andere feiten aan het licht.

De zaak kwam eind 2017 aan het licht en veroorzaakte heel wat ophef. De feiten zijn dan ook ernstig. Het was een jonge, nieuwe verpleegkundige die de bal aan het rollen bracht door haar ervaring naar buiten te brengen. Het was uiteindelijk Vlaams Parlementslid en lid van de commissie Welzijn Björn Anseeuw (N-VA) die de zorginspectie naar het woonzorgcentrum stuurde. “Ik hoorde dat een hoofdverpleegkundige een verpleegkundige onder druk had gezet om een dementerende bejaarde man anaal een aerosolbehandeling (behandeling voor de luchtwegen, red.) te geven. Compleet fout, mensonterend. Dit soort misbruik en mishandeling kunnen we niet tolereren. Niemand wil zijn moeder, vader of familielid aan dergelijke zorgverstrekkers toevertrouwen. Dit soort rotte appels moet eruit”, vertelde Anseeuw destijds.

Bom

Het parket opende een onderzoek en ook de Zorginspectie voerde een controle uit. Dat zorgde voor een bom binnen het woonzorgcentrum – waar zo’n 120 mensen werken. Het inspectieverslag was dan ook vernietigend. Uit het verslag bleek namelijk dat de hoofdverpleegkundige en een collega bij wijze van wansmakelijke grap effectief een jonge, nieuwe verpleegkundige ertoe aan hebben gezet om een aerosolbehandeling toe te dienen op de anus van een dementerend persoon.

“De jonge verpleegkundige werd wijs gemaakt dat er een nieuwe therapie werd voorgeschreven door de dokter. De therapie bestond erin om een aerosoltherapie toe te passen op het achterste van de bejaarde man en dit zogezegd om de stoelgang te bevorderen. Na aandringen en door de overredingskracht van de hiërarchische meerdere, hoofdverpleegkundige en de collega heeft deze jonge verpleegkundige deze wansmakelijke handeling uitgevoerd op de bejaarde”, stond in het verslag te lezen.

Nadat de feiten aan het licht kwamen, werd een extern adviesbureau voor de zorgsector aangesteld om de afdeling door te lichten en waarden en normen aan te scherpen. Ook was er psychologische hulp voor de jonge verpleegster.

Dossier naar correctionele rechtbank

Het parket wil nu drie mensen – behalve de hoofdverpleegkundige en een verpleegster ook de toenmalige directeur – doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er wel degelijk voldoende elementen in het dossier om dat te doen. Het gaat om drie tenlasteleggingen: mensonterende behandeling, onopzettelijke slagen en verwondingen en schuldig verzuimen. Wie wat ten laste wordt gelegd, is niet duidelijk. Al zou het bij de directeur enkel om schuldig verzuim gaan. Dinsdag zal de raadkamer in Veurne in principe beslissen of het drietal zich voor de rechtbank moet verantwoorden. Daarna zijn verschillende werknemers en ex-werknemers van het rusthuis ondervraagd. En daaruit blijkt dat de twee nog meer strafbare feiten hebben gepleegd, volgens het parket. Wat die exact inhouden, weten we niet, maar alles samen heeft het vijf jaar geduurd, van 2012 tot 2017, bij nog minstens drie slachtoffers, ook bewoners. Om welke feiten het daar gaat, is niet duidelijk.

Ondertussen staat de directeur volgens onze informatie al enige tijd op non-actief en wordt zijn plaats ingenomen door een plaatsvervangen. Hem wordt schuldig verzuim verweten. De hoofdverpleegster en haar collega kregen kort na de start van het onderzoek hun ontslag. Minstens één iemand vocht dat zonder succes aan. De advocaten van het drietal willen op dit moment weinig kwijt. Al betwisten zowel de hoofdverpleegkundige als haar collega-verpleegster de tenlasteleggingen en zullen ze de buiten vervolginstelling vragen aan de raadkamer. (MM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier