Parket wil onderzoek naar poging gifmoord op Andrei Lugovski stopzetten

Zanger Andrei Lugovski bij zijn comeback vorig jaar na een poging tot gifmoord. © belga
Redactie KW

Het onderzoek naar de poging tot gifmoord op de Oostendse zanger Andrei Lugovski (37) heeft nog steeds geen dader opgeleverd. Het parket van West-Vlaanderen vraagt de raadkamer het gerechtelijk onderzoek af te sluiten. De burgerlijke partij dringt aan op bijkomend onderzoek, maar vangt voorlopig bot.

Eind december 2017 werd Andrei Lugovski in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoeken brachten aan het licht dat de Oostendenaar van Wit-Russische origine een grote hoeveelheid thallium kreeg toegediend. Dat chemische element werd vroeger gebruikt bij de aanmaak van verschillende pesticiden zoals rattenvergif.

Door de gifstof was het zenuwstelsel van Lugovski aangetast en werd hij lange tijd in een kunstmatige coma gehouden. Dagelijks lag hij ettelijke uren aan de nierdialyse om zijn lichaam te zuiveren. De zanger was niet alleen zijn stem kwijt, maar was ook zo goed als blind en kon niet meer stappen. Na een intensieve revalidatie kon de tenor pas op 22 september 2019 zijn comeback maken in het Kursaal van Oostende.

De Brugse onderzoeksrechter voerde een grondig onderzoek, maar tot een doorbraak kwam het niet. Het parket wou de Brugse raadkamer enkele maanden geleden al vragen het gerechtelijk onderzoek stop te zetten. De burgerlijke partij vroeg echter om bijkomend onderzoek, waardoor de zaak uitgesteld werd.

Stalking

“De onderzoeksrechter heeft grondig werk geleverd, maar wij vinden dat bepaalde pistes toch nog potentieel meer onderzocht kunnen worden”, zegt meester Virginie Cottyn. De advocate van Lugovski denkt daarbij vooral aan bepaalde fans en mensen uit de entourage van de zanger. “Onlangs hebben we bijvoorbeeld klacht ingediend, omdat hij weer gestalkt werd bij hem thuis. Hij werd ook gecontacteerd door iemand die in Nederland iets gelijkaardigs was overkomen.”

Op de vraag tot bijkomend onderzoek werd door de onderzoeksrechter niet ingegaan. De burgerlijke partij ging in beroep, maar haalde ook bij de KI in Gent bakzeil. Op 23 september komt de zaak opnieuw voor de raadkamer in Brugge. “We zullen elementen proberen bij te brengen, maar kunnen natuurlijk zelf het onderzoek niet voeren. Voor Andrei is het heel beangstigend dat de dader nog vrij rondloopt, zeker nu er weer meer optredens gepland staan”, aldus de advocate.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier