Parket van Brugge start onderzoek naar Twitter-account van … Parket van Brugge.

Redactie KW

“Iemand tweet in onze naam”, klinkt het. “Wij hebben zelfs geen Twitter-account.”

@BruggeParket. Het is een nieuw profiel dat sinds gisteren actief is op de sociaalnetwerksite Twitter. Met een foto van het Brugse gerechtsgebouw als profielfoto is de link naar het parket uiteraard al snel gelegd. Ook de gekozen naam “Parket Brugge” lijkt maar weinig aan de verbeelding over te laten. Maar niets is minder waar, want het gaat om een vals profiel. “Dit is absoluut geen officiële account van ons”, zegt Céline D’havé, procureur bij het Brugse parket. “Integendeel, wij hebben zelfs geen Twitter-account.”

Het parket is dan ook een onderzoek gestart naar wie precies achter het valse profiel kan zitten. Hij of zij wil alleszins de indruk creëren berichten in naam van het parket van Brugge de wereld in te sturen. “Wij gebruiken dit Twitterkanaal om mensen met elkaar in contact te brengen en nieuws te brengen”, staat er in de verwelkomingstekst te lezen.

Maar in plaats van nieuwsberichten die het parket van Brugge zouden kunnen aanbelangen lijkt het profiel vooral aangemaakt om datzelfde parket door de digitale mangel te halen. De maker verspreidde al foto’s van een onderzoeksrechter, een procureur, een vrederechter, een korpschef, een advocaat en verschillende politiemensen. En daarbij worden zij telkens heel persoonlijk aangevallen en verweten.

Opvallend: de Twitter-pagina verwijst telkens naar verschillende blogs waar teksten over de personen in kwestie staan geschreven. Daarin steekt de auteur zijn afgunst voor het parket en iedereen die ermee te maken heeft niet onder stoelen of banken. Heel wat van die blogs lijken van de hand te komen van een man die al jarenlang op voet van oorlog leeft met het Brugse parket. “Momenteel weten wij nog niet wie dat profiel heeft aangemaakt”, zegt procureur D’havé. “Wij zijn vandaag (gisteren, red.) zelf via de pers op dit vals profiel gewezen. We zijn dan ook een onderzoek gestart naar de persoon die hierachter zit.”

Het is nogal logisch dat het aanmaken van een vals profiel in naam van het Brugs parket strafbaar is. Hoe dan ook is het parket er snel bij om de bezieler op te sporen. Het ziet er namelijk naar uit dat het profiel zelf hooguit twee dagen actief is. Er werden ondertussen al tien tweets wereldkundig gemaakt. De maker besloot ook al om 270 mensen te “volgen” en kreeg er zelf slechts één “volger” bij.

(LT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.