De politie van Middelkerke onderwierp in de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 december 2017 in de Spermaliestraat een verdacht voertuig met drie inzittenden aan een controle. Het levenloze lichaam van de 36-jarige Oostendenaar Mihael P. werd ontdekt in de koffer van de wagen. Het slachtoffer had zware verwondingen in de hals en was ook op andere plaatsen ernstig verminkt.

Op een camping in de buurt werden nog twee verdachten opgepakt. Julien B. en Alain D. werden net als Romuald V. door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van moord en lijkverberging. Het is niet duidelijk hoe de feiten in de caravan zich precies hebben afgespeeld. Van bij de start van het onderzoek houdt Romuald V. vol dat hij het slachtoffer met geen vinger aanraakte.

Het was uiteindelijk wel V. die een vriendin optrommelde om "een probleem op te lossen". Kelly D. zakte samen met haar vriend Bruno C. vanuit Namen af naar Middelkerke. Zij worden enkel verdacht van lijkverberging en werden na enkele maanden voorhechtenis onder voorwaarden vrijgelaten.

Meester Filip De Reuse, advocaat van Romuald V., drong vrijdagochtend opnieuw aan op de voorwaardelijke vrijlating van zijn cliënt. De raadkamer van Brugge volgde het standpunt van de verdediging en legde de verdachte een reeks voorwaarden op.

Het parket tekende echter beroep aan tegen die beslissing. Daardoor moet de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling binnen twee weken de knoop doorhakken. Op 30 augustus wilde de raadkamer V. ook al vrijlaten, maar ook toen stak het parket daar een stokje voor.

De aanhouding van Julien B. en Alain D. werd vrijdag wel gewoon met twee maanden verlengd. (Belga)