Parket eist werkstraf, boete en stadionverbod voor Club-hooligans

Het Brugse parket heeft vanmorgen maandag in totaal 3.190 uur werkstraf, 21.300 euro boete en in totaal 53,5 jaar stadionverbod geëist tegen zeventien vermeende hooligans van Club Brugge. De beklaagden staan onder andere terecht voor de relletjes na Club Brugge-Napoli in november 2015.

© Getty Images/iStockphoto

Op 26 november werd een groepje supporters van de Italiaanse voetbalclub Napoli aangevallen op de Eiermarkt in Brugge. Dat gebeurde enkele uren na de match tegen Club Brugge, die door de terreurdreiging achter gesloten deuren werd gespeeld en die door Club verloren werd met 0-1. Op basis van de camerabeelden en gsm-onderzoek kon de politie uiteindelijk zeventien mensen identificeren. Zij verschenen vandaag maandag voor de rechtbank. Het parket beschouwt Bruggeling Jelle Borkelmans (29), zoon van ex-assistent-bondscoach Vital, als één van de leiders van de bende. Hij zou de bende hooligans vanuit café ‘t Putje, het vaste lokaal van de Brugse harde kern, geleid hebben naar de Eiermarkt om daar te gaan vechten. Verschillende mensen kregen er rake klappen, een Italiaanse supporter belandde bewusteloos in het ziekenhuis. Er werd ook met tafels, stoelen en glazen gegooid. Volgens procureur Yves Segaert-Vandenbussche was de Brugse bende een ‘mooie knokploeg met getrainde vechtersbazen die in ware commando-stijl een laffe aanval pleegden op onschuldige slachtoffers’. De procureur was scherp. “De maatschappij mag niet toelaten dat een bende opgefokte agressievelingen, als waren het holbewoners, een primitieve stammenoorlog uitvecht in het Brugse stadscentrum”, klonk het. Voor Jelle Borkelmans eiste hij 250 uren werkstraf, 1800 euro boete en minstens vijf jaar stadionverbod. Diezelfde straf wil de procureur ook opgelegd zien aan een 36-jarige man uit Ruddervoorde en een 30-jarige man uit Brugge. Een 41-jarige man uit Roeselare riskeert 200 uren werkstraf, 1200 euro boete en drie jaar stadionverbod. Voor een 46-jarige Veurnenaar vraagt het parket 180 uren werkstraf, 1200 euro boete en 3 jaar stadionverbod. Een derde Bruggeling, de man die de bende tipte over de aanwezigheid van Italianen in het centrum, riskeert 120 uren werkstraf, 900 euro boete en 18 maanden stadionverbod.

De advocaat van Jelle Borkelmans is Walter Van Steenbrugge, die ook voor Club-trainer Ivan Leko optreedt in ‘Operatie Propere Handen’, het lopende onderzoek naar matchfixing, fraude en witwas in het Belgische voetbal. Volgens Van Steenbrugge moet Jelle Borkelmans vrijgesproken worden. “Hij is als laatste gearriveerd aan de Eiermarkt en hij heeft zich afzijdig gehouden. Dat is te zien op de camerabeelden. Een nogal vreemde houding voor een leider”, pleitte de advocaat. Hij wierp bovendien op dat het parket geen stadionverbod kan eisen omdat het die mogelijkheid niet al eerder in de procedure heeft opgeworpen. “Leg mijn cliënt geen stadionverbod op. Hij heeft er momenteel al één lopen, van in totaal zes jaar. Hij zou graag ooit nog eens met zijn vader naar een voetbalmatch kunnen gaan kijken”, pleitte Walter Van Steenbrugge. Ook de advocaat van Björn F. uit Ruddervoorde vroeg de vrijspraak. “Hij was daar niet, op de Eiermarkt. Dat blijkt uit de camerabeelden. Voorafgaand aan de match heeft hij wel deelgenomen aan een protestactie aan het stadion en heeft hij inderdaad CEO Vincent Mannaert een duw gegeven. Dat bekende hij spontaan en daarvoor vragen wij een werkstraf. Maar geen 250 uren, zoals het parket vraagt”, pleitte advocaat Kris Vincke.

In de loop van de dag komen ook de advocaten van de andere beklaagden aan het woord. Een uitspraak wordt pas later verwacht.

De reconstructie van de brutale aanval door Club-hooligans kan je hier nalezen.

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.