Parket eist miljoenenboetes in zaak clandestiene sigarettenfabriek in Koksijde

Redactie KW

Elf Wit-Russen en een Litouwer riskeren in de Brugse rechtbank tot vijf jaar cel en geldboetes tot 32 miljoen euro voor illegale sigarettenproductie.

Op 3 december rolde het gerecht in een loods in Wulpen, deelgemeente van Koksijde, een clandestiene sigarettenfabriek op. De douane nam er ruim 16.000 kilogram versneden tabak en 50.000 namaaksigaretten van het merk Mayfair in beslag. In een opslagplaats in de Veurnse deelgemeente Bulskamp werden nog eens bijna vier miljoen namaaksigaretten van het merk Richmond in beslag genomen.

Bij de interventie in Wulpen weren elf Wit-Russen en een Litouwer gearresteerd. De mannen verschenen woensdag al voor de Brugse strafrechtbank waar zij vier maanden tot vijf jaar effectieve celstraf en geldboetes van 16 tot 32 miljoen euro riskeren. De FOD Financiën eist de betaling van ruim 3,2 miljoen euro ontdoken accijnzen.

De mannen vragen allen de vrijspraak en beweren dat ze in de loods enkel als bouwvakkers werden ingezet. “Ze hadden onder meer de bovenverdieping leefbaar gemaakt”, stelden hun advocaten, die het heel beperkte onderzoek hekelden. De uitspraak volgt op 13 januari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier