Parkeerwachter in Brugge blifjt rondrijden op scanscooter, ondanks levenslang rijverbod

Redactie KW

Het parket van Brugge liet een van de beruchte ‘scanscooters’ van het parkeerbedrijf OPC/Seris (even) in beslag nemen. De reden: de parkeerwachter liep eerder een levenslang rijverbod op, maar hield zich daar duidelijk niet aan.

Het werk zat er donderdag in de vooravond heel abrupt op voor een Brugse parkeerwachter. R.U. (39) werd eerder dit jaar veroordeeld en kreeg van de politierechter een levenslang rijverbod. Dat betekent dat hij ook niet met een bromfiets mag rijden. De parkeerwachter ging daar duidelijk niet mee akkoord en bleef gewoon maandenlang verder werken en dus ook rondrijden. Toen de politie hem daarop betrapte, werd hij meegenomen voor verhoor. De bromfiets in kwestie werd bovendien in beslag genomen. Dat bevestigt ook de Brugse politie.

De parkeerwachter reed met een zogenaamde ‘scanscooter’. Die zijn al meer dan een jaar een doorn in het oog van elke fout- of zwartparkeerder in de Brugse binnenstad. Het gaat om bromfietsen die uitgerust zijn met een cameramodule achteraan. Die camera’s herkennen de nummerplaten van de wagens waar de scooter voorbij rijdt. En op die manier kunnen overtreders makkelijk en snel opgespoord en beboet worden. R.U. maalde dan ook heel wat kilometers met zo’n scanscooter af tijdens zijn werk.

Met drugs in het verkeer

“En dat mocht hij inderdaad niet doen”, aldus Frank Demeester, procureur bij het Brugse parket. “Die man werd op 13 februari veroordeeld omdat hij met drugs in het verkeer werd betrapt. De politierechter verklaarde hem toen ongeschikt om te rijden.” Lees: de man is verslaafd en kreeg wat in de volksmond een “levenslang rijverbod” heet opgelegd.

Het ziet er nu naar uit dat hij alleszins met de spanscooter zijn laatste kilometer heeft gereden. Zijn werkgever werd namelijk niet bepaald vrolijk van het verhaal. “Wij zijn echt met stomheid geslagen”, zegt Peter Lamens, zaakvoerder van parkeerbedrijf OPC/Seris. “Die man werkt al twee jaar bij ons. Bij zijn aanwerving kon hij een geldig rijbewijs voorleggen, iets waar wij uiteraard veel belang aan hechten. Maar blijkbaar werd hij nadien veroordeeld en kreeg hij toen een levenslang rijverbod. Maar hoe konden wij dat nu weten? Wij werden daar als werkgever nooit van op de hoogte gebracht. Zowel justitie als hij zelf hebben ons niets gezegd.”

Juridische stappen

Het parkeerbedrijf is van plan om de parkeerwachter te ontslaan. Meer nog: ze riskeren om juridische stappen tegen de man te zetten. “Hij had ons dat moeten laten weten. Op deze manier bezorgt hij ons imago-schade.”

Wie nu hoopt om dit weekend gratis te kunnen parkeren in de Brugse binnenstad zal echter van een kale reis terugkeren. De bromfiets in kwestie werd namelijk opnieuw vrijgegeven omdat die eigendom is van de werkgever en niet van de parkeerwachter zelf. “Maar zelfs als dat niet zo was geweest, zouden we nog operationeel geweest zijn. We hebben wel meerdere cameramodules die achteraan onze scooters gemonteerd kunnen worden natuurlijk.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier