“Over het hoogtepunt van het cryptolockvirus heen”
We polsten bij verschillende computerherstellers in de regio of zij een stijging vaststellen van het aantal cyberaanvallen bij hun klanten en welke trends zij zien. “Het komt en gaat in periodes. Nu is het bijvoorbeeld rustiger dan een half jaar geleden, toen er enkele cryptolockvirussen rond gingen”, zegt Jeroom Georges van GSI.
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Cybercriminaliteit. p>
We kregen antwoord op onze vragen van VIPC in Vlamertinge, GSI in Ieper, Page in Poperinge en Verdata in Ieper. Allemaal stellen ze vast dat momenteel het aantal besmettingen door cybercriminelen afgenomen is. “Omtrent een half jaar geleden was wel er een opstoot van encryptievirussen, maar momenteel zijn er enorm veel spammails in omloop”, zegt Jan Maes van Page.
“Het was vroeger erger, maar regelmatig is er een nieuwe variant die de kop opsteekt”, zegt ook Koenraad Rosseel van VIPC. “Het gaat veel om ‘valse’ meldingen, bijvoorbeeld websites die zeggen -letterlijk met spraak door de speakers – om te bellen naar een nummer van ‘Microsoft’ om het probleem op te lossen, en uiteindelijk te betalen. Opvallend is dat hun Nederlands beter wordt. Vroeger kon je zeggen: ‘Engelstalig = wegklikken’, maar ondertussen zijn er meer en meer Nederlandstalige mails, boodschappen…”
Bitcoins
“Er is een periode geweest waar we inderdaad veel klanten hadden met het cryptolockervirus, maar dit is ondertussen een goed jaar geleden”, vertelt Jeroom Georges (31) van PC Clinic van GSI. “Toen was er inderdaad nog geen mogelijkheid om dit te herstellen zonder een herinstallatie en dus met verlies van data. We raden altijd aan om niet te betalen, maar een aantal firma’s hadden wel hun data nodig en hebben de betaling wel uitgevoerd. Dat ging dan om één of twee bitcoins, die toen een waarde hadden van ongeveer 250 euro. Als je heel je boekhouding dreigt te verliezen, dan is die 500 euro het minste van hun zorgen. Eenmaal betaald, kregen ze zonder problemen hun data terug.”
“Als je bedrijven hun boekhouding dreigen te verliezen, is 500 euro het minste van hun zorgen”
“Een drietal jaar terug was er dan het fenomeen van het politievirus. Dan kwam er bij de slachtoffers een full screen van de politie en de federale overheidsdienst dat je naar een kinderpornosite geweest was en dat je een boete moest betalen. Meestal was de oorzaak dat die mensen naar een niet zo koosjere volwassensite hadden gesurft. Daarvoor vonden we wel een workaround.”
“Verder krijgen we meer mensen binnen die denken dat hun mail bijvoorbeeld werd gehackt. Vaak, zeg maar acht van tien keer, gaat het eerder om verlies of niet meer weten van wachtwoord, bijvoorbeeld omdat het gereset is op een ander toestel. Dit wordt dan verholpen met het resetten van wachtwoord en extra beveiligen van de account.”
Wat kunnen de mensen doen tegen cybercriminaliteit? Alle computerherstellers geven één grote tip: maak goede back-ups. Al is het de vraag of dat in de toekomst nog veilig zal zijn. “Tegenwoordig zetten mensen alles op de cloud, maar cybercriminelen weten dat ook en vroeg of laat zullen die ook in het vizier komen. Persoonlijk maak ik dus ook nog back-ups op een externe harde schijf.”
Dossier Cybercrime
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier