Ouders stappen naar politie Blankenberge met vechtfilmpjes van 13-jarige zoon

Ouders ontdekten de vechtfilmpjes op de smartphone van hun 13-jarige zoon en deden meteen melding bij de politie. © Pixabay
Redactie KW

De ouders van een jonge tiener zijn zelf naar de politie gestapt nadat ze vechtfilmpjes op de telefoon van hun zoon hadden gevonden.

De voorbije weken zorgde hun zoon samen met een vijftal vrienden van amper 13 en 14 jaar voor overlast in Blankenberge. De politie was al op de hoogte en wees de ouders op hun verantwoordelijkheden. “Samen met de scholen, het OCMW en de preventiedienst loopt er een project waarbij we dergelijke overlast snel in kaart brengen”, zegt woordvoerder Philip Denoyette.

Jongeren die stoer doen en hun vechtpartijen filmen: het verhaal uit Blankenberge doet op het eerste zicht denken aan dat van de Zehbi’s in Brugge en de Cobra’s in Knokke. Beide jeugdbendes teisterden wekenlang respectievelijk de schoolomgeving en uitgaansbuurt. Vooral de Cobra’s gingen daarbij gewelddadig te werk. Zo was op een filmpje te zien hoe de jonge bendeleden een jongen hardhandig tegen een wagen neersloegen. De tiener zeeg neer en bleef roerloos liggen. De daders – tussen de 15 en 20 jaar – bleven alles filmen en lachten hartelijk om hun eigen gewelddadige gedrag. De politie kon de bende uiteindelijk oprollen. Ze worden ook verdacht van drugshandel aan de kust.

Project

In Blankenberge bleef het de voorbije weken gelukkig allemaal iets onschuldiger. De politie bevestigt wel dat een groepje van een zestal jongeren van amper 13 en 14 jaar overlast veroorzaakte.

“Ze lokten vechtpartijen uit en filmden alles“, zegt politiewoordvoerder Philip Denoyette. Opvallend: de jongeren deelden de filmpjes vooral onderling. Delen op openbare sociale media gebeurde eerder uitzonderlijk. Het is ook zo dat de ouders van een van de tieners zijn gedrag zelf op het spoor kwamen. Ze stapten zélf naar de politie om een verklaring af te leggen. Op dat moment had de politie de situatie al in kaart gebracht.

“Sinds enige tijd loopt er een project waarbij zowel de scholen, het OCMW, de politie als de preventiedienst samenwerken“, duidt Philip Denoyette. Concreet worden dergelijke bendes of gewelddadig gedrag meteen opgespoord en in de kiem gesmoord.

Verantwoordelijkheid ouders

De betrokken instanties hebben alle ouders van de tieners gecontacteerd en hen op het gedrag van hun kind én op hun eigen verantwoordelijkheden gewezen. Ook de scholen volgen de situatie op de voet. Als de overlast blijft aanhouden, kan het jeugdparket bij de zaak betrokken worden.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier