Ouderpaar uit Damme riskeert zware celstraf voor mishandeling dochtertje

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een ex-koppel uit Damme moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor mishandeling van zijn driejarig dochtertje. De man en de vrouw riskeren respectievelijk drie en vier jaar cel maar schreeuwen zelf hun onschuld uit. De feiten kwamen aan het licht toen het kind met een dijbeenbreuk in het ziekenhuis belandde. Haar uitspraken deden het verplegend personeel de wenkbrauwen fronsen.

“Mama niet lief. Mama beentje pijn”. De woorden van een driejarig meisje uit Damme deden op 11 januari de alarmbellen afgaan bij het verplegend personeel van het AZ Sint-Lucas in Brugge. Het kind was daags voordien door haar papa L.V. (30) op de spoedafdeling binnengebracht met een dijbeenbreuk. Volgens de vader was de breuk het gevolg van een ongelukkige val, maar na de uitspraken van het meisje werd het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling op de hoogte gebracht. Op 30 januari werd ook het Brugse parket op de hoogte gebracht. En dat meende dat er voldoende elementen waren om L.V. en zijn toenmalige partner S.V. (33) voor de strafrechter te dagen op verdenking van kindermishandeling.

“Bijzonder veel pijn”

Het openbaar ministerie vorderde maandag respectievelijk drie en vier jaar effectieve celstraf voor de vader en de moeder, die op het moment van de feiten bij de politie gekend stonden voor drugsfeiten en intrafamiliaal geweld. De procureur verwees daarbij naar de verslagen van de spoedarts, de pediater en de gerechtsdeskundige. “Volgens hen was de complexe breuk van het meisje niet compatibel met een val. De oorzaak was een abnormale kracht, die werd toegebracht door een derde. Het meisje moet bijzonder veel pijn hebben gehad. Maar volgens de verplegers vertoonde de moeder weinig affectie naar haar kind toe.”

L.V. en S.V. – de twee zijn intussen geen koppel meer – werden na de feiten tot twee maal toe gearresteerd en verhoord. Ze bleven erbij dat het om een ongeluk ging en werden telkens opnieuw gelost door de onderzoeksrechter. “Mijn cliënt hoorde zijn dochtertje plotseling heel luid krijsen in haar bedje”, verduidelijkte de advocaat van de vader. “Hij ging kijken en zag haar in een rare houding liggen. Hij heeft haar toen meteen naar het ziekenhuis gebracht. Hij vermoedt dat het meisje met haar been tussen de spijlen van haar bedje is beland. Wellicht heeft ze geprobeerd om te ontsnappen.” Volgens de deskundige die het meisje onderzocht is de versie van de vader hoogst onwaarschijnlijk. “Maar niet onmogelijk. Wij vragen dan ook de vrijspraak“, aldus de advocaat.

Gedragsproblemen

Ook de moeder, die de avond van de feiten nog voor haar partner naar haar dochtertje was gaan kijken, schreeuwde maandag haar onschuld uit. “Dit was een ongeluk“, stelde ze. “Ik was al maanden vragende partij voor hulp omdat mijn dochter gedragsproblemen had. De thuisbegeleiding was al opgestart.” Na de feiten werden het slachtoffer en haar zusje in een instelling geplaatst. De raadsman van het slachtoffertje vraagt één euro voorlopige schadevergoeding en de aanstelling van een deskundige om de exacte schade te becijferen. “Het meisje heeft vijf weken moeten revalideren en heeft nog altijd last. Of er sprake is van blijvende gevolgen zal het onderzoek moeten uitwijzen.” De uitspraak volgt op 14 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier