Organisator Bal der Bals zelf slachtoffer van lasterlijke aangifte en valsheid in geschrifte

Redactie KW

Gentenaar Mathieu De Ruyck (29), ooit de populairste Vlaming op Twitter en organisator van de Bal der Bals, was in 2017 zelf het slachtoffer van een lasterlijke aangifte en valsheid in geschrifte. Een 20-jarige Waregemnaar die met De Ruyck en een vriend een vzw wou oprichten, maar daarvoor valse handtekeningen gebruikte, stond voor de rechter in Kortrijk terecht.

De Ruyck maakte begin de jaren ’10 furore met zijn succesvolle feestjes als Bal du Zoute en Bal van Gent. Maar na enkele tegenvallende edities van Bal der Bals, onder meer in Flanders Expo in Gent, ging hij failliet. Er volgde ook een veroordeling voor gebrekkige medewerking met de curator maar die werd eind 2016 teniet gedaan door een vrijspraak voor het hof van beroep in Gent.

Hij sloot na die vrijspraak de organisatie van nieuwe evenementen niet uit. En dat bleek ook op de rechtbank in Kortrijk. Halfweg 2017 wou De Ruyck samen met Arne V. – pas 18 toen en grafisch vormgever van opleiding – een vzw oprichten om nieuwe evenementen te organiseren. Omdat voor de oprichting van een vzw drie personen nodig zijn, zorgde Arne V. er vanop vakantie in Tenerife tot twee keer toe met een valse handtekening van een vriend – en zonder medeweten van die vriend – voor dat de vzw opgericht kon worden en een bankrekening geopend kon worden.

Een bediende bij AXA-bank merkte dit op. Aanvankelijk beschuldigde Arne V. De Ruyck van de valsheid in geschrifte maar tijdens het onderzoek moest hij toegeven dat hij zelf schuldig was. “Hij zag het zitten om veel geld te verdienen met de organisatie van studentenbals”, verdedigde zijn advocate Arne V. “Maar hij had geen kwade bedoelingen. Hij is nog altijd bevriend met die vriend.” Voor de valsheid in geschrifte vroeg hij de vrijspraak, voor de lasterlijke aangifte opschorting van straf. Mathieu De Ruyck vroeg een schadevergoeding van 2.500 euro, onder meer voor het bezoedelen van zijn goede naam.

Vonnis op 20 november.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier