De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Op 4 juli werd Ahmed K. voor de derde keer betrapt in de haven van Zeebrugge. Het openbaar ministerie vorderde zoals gebruikelijk zes maanden effectieve celstraf. De rechter stelde echter vast dat de Libiër in België asiel heeft aangevraagd en dus niet meer zal proberen om clandestien naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. In die omstandigheden kreeg hij opschorting van straf.

Drie Algerijnen, twee Irakezen en een Eritreeër werden voor gelijkaardige feiten wel veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. Voor acht andere transmigranten vorderde het OM vrijdagochtend dezelfde bestraffing.

Ten slotte moest een 18-jarige Marokkaan zich verantwoorden voor opzettelijke slagen en weerspannigheid. Tijdens een politieactie aan de kerk van Zeebrugge werden op 20 augustus enkele transmigranten ontdekt in de struiken, waarop ze op de vlucht sloegen. Anas M. kon nog aangetroffen worden, maar verzette zich hevig. Hij deelde aan de twee politieagenten een slag en een stamp uit. De procureur vorderde negen maanden effectieve gevangenisstraf. De verdediging vroeg om een mildere bestraffing.

De rechter doet uitspraak op 7 november.

(Belga)