Oproep tot ‘coronarellen’ in Kortrijk op sociale media, politie onderzoekt hoe ernstig dreiging is

© AN
© AN
Olaf Verhaeghe

De politiezone Vlas onderzoekt berichten die circuleren op sociale media die oproepen om komend weekend te rellen in het stadscentrum van Kortrijk. Op Instagram en Snapchat doen sinds dit weekend posts de ronde om zaterdagmiddag massaal af te zakken naar het winkelwandelgebied van Kortrijk en er keet te schoppen. “Wij zijn op de hoogte van dergelijke oproepen en bekijken hoe ernstig en realistisch de dreiging is”, stelt politiewoordvoerder Thomas Detavernier.

Komt het coronageweld vanuit Nederland straks ook overgewaaid naar ons land? De kans zit erin. In de Kempen en andere grensgemeenten in Limburg is men bijzonder waakzaam voor incidenten, maar ook de politie in Kortrijk houdt zich klaar om eventuele relschoppers het hoofd te bieden. De aanleiding daarvoor zijn meerdere berichten die sinds maandag circuleren via sociale media zoals Instagram en Snapchat.

Jamal Qnioun, een bekend gezicht binnen de jonge moslimgemeenschap in Kortrijk, waarschuwde maandagavond voor de oproepen tot rellen. “Jongeren zijn elkaar aan het opjutten om op zaterdag 30 januari om 14 uur in het centrum van Kortrijk af te spreken en er aan het rellen te slaan”, stelt hij. “We moeten waakzaam zijn, want er dreigt wel degelijk gevaar. We mogen niet toelaten dat onruststokers in onze stad hun gang kunnen gaan.”

Risico-analyse

Bij de politiezone Vlas neemt men de berichten op sociale media alleszins serieus. “Wij zijn op de hoogte en onderzoeken alle posts”, bevestigt woordvoerder Thomas Detavernier van de politiezone Vlas. “Hoe realistisch zijn die? Hoe ernstig is de dreiging? Waar komen ze vandaan? Onze specialisten ter zake zijn daar sinds maandagavond volop mee bezig.”

De oproep tot rellen doet velen denken aan vorige zomer, toen gelijkaardige berichten circuleerden na de uit de hand gelopen Black Lives Matter-protesten in Brussel. Ook toen waren er oproepen om ‘winkels in Kortrijk te plunderen’. De federale politie kwam toen naar Kortrijk afgezakt om het winkelgebied volledig af te sluiten, maar uiteindelijk daagde amper iemand op en bleef alles heel rustig . “Net als in juni van dit jaar maken we ook nu een volledige risico-analyse”, aldus Thomas Detavernier nog. “We zullen ons gepast voorbereiden en indien nodig ingrijpen.”

Politieke reacties

De mogelijke rellen beroeren ook politiek Kortrijk, zo blijkt uit de waarschuwingen die Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch dinsdag uitstuurt: “In Nederland zien we net hetzelfde verschijnsel. Terechte kritiek op de strenge coronamaatregelen wordt door allochtone jongeren misbruikt om de rellen met de politie. Dat mogen we niet tolereren”, aldus Vermeersch. CD&V-fractieleider Hannelore Vanhoenacker pleitte maandag op de gemeenteraad al voor waakzaamheid. “We moeten alert zijn, maar niet in paniek slaan”, zei ze. “Er is trouwens ook een vredig protest zaterdag in onze stad. Ook die oproep circuleert onder studenten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.