Opnieuw Tsjetsjeense terreurverdachte opgepakt in Oostende

In het onderzoek naar ronselaars van Syriëstrijders in Oostende is opnieuw een Tsjetsjeense verdachte aangehouden.

De Brugse raadkamer heeft dinsdagochtend zijn aanhouding met een maand verlengd. De bal ging begin juni aan het rollen tijdens een grootschalige antiterreuractie in de regio Oostende.

Maandagochtend 8 juni voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene en Jabbeke. Zeventien mensen werden opgepakt, wat uiteindelijk tot de aanhouding van twee verdachten leidde. Van Ruslan D. wordt zelfs aangenomen dat hij eerder al naar Syrië trok. De verdachten kwamen vooral in beeld door telefonieonderzoek en observaties.

Ook bij Said L. werd toen al een huiszoeking gehouden. “Daar is toen niets gevonden, maar afgelopen vrijdag is hij alsnog aangehouden door de onderzoeksrechter. Mijn cliënt kent de andere betrokkenen, maar heeft absoluut niets met terrorisme te maken”, aldus zijn advocaat, meester Geert Lambert.

Zelfmoordpoging in de gevangenis

In hetzelfde dossier werd afgelopen zomer ook in het Duitse Düsseldorf een verdachte opgepakt. Bij zijn arrestatie was de verdachte net geland op de luchthaven na een bezoek aan zijn zieke vader in Rusland. Ondertussen heeft ook Akhmed U.M. zich spontaan bij de politie aangegeven. Alle betrokkenen ontkennen de feiten.

De raadkamer verlengde dinsdag ook de aanhouding van Ruslan D. “Ik kan alleen maar zeggen dat zeven maanden detentie zwaar wegen op mijn cliënt”, aldus zijn advocaat, meester Terence Halsberghe. De verdachte ondernam onlangs een zelfmoordpoging in de gevangenis.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.