De 49-jarige man kon ontsnappen terwijl hij in het kader van zijn straf werkte in een boerderij. "De man heeft zich kunnen onttrekken aan het toezicht van de penitentiair beambte", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. Er is meteen een zoekactie opgestart, maar de ontsnapte gevangene kon nog niet worden gevat. Niets wijst erop dat de ontsnapping was voorbereid. "We vermoeden dat het om een impulsieve en emotionele beslissing ging", zegt Van De Vijver.

Niet de eerste

Een week geleden ontsnapten er ook al 3 gevangenen in nog geen week tijd. Twee gedetineerden vluchtten toen nadat ze een cipier hadden bedreigd en de deur hadden geforceerd met een brandblusapparaat. Twee dagen later wist een derde gevangene te ontsnappen uit het douchecomplex. Eén van hen was Sven Buysschaert (37), die door het assisenhof werd veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Twee van de drie ontsnapte gevangenen werden woensdagochtend bij een routinecontrole gevat in Rotterdam. Het duo lag in een park te slapen in een tent en werd door de Nederlandse politie van hun vrijheid beroofd. Het parket heeft de procedure met het oog op hun overlevering al in gang gezet. Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren vooraleer ze effectief naar een Belgische gevangenis kunnen worden overgebracht.

Niet strafbaar

Sinds begin dit jaar zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld in de gevangenis van Ruiselede, die erom bekendstaat een open regime te hanteren. In 2017 was er nog geen enkele ontsnapping. "De gedetineerden staan allemaal op een zucht van hun vrijlating en worden voorbereid op hun re-integratie. Ze worden erop geselecteerd geen gevaar te zijn voor de samenleving", klinkt het bij het Gevangeniswezen. Er volgt nu een onderzoek naar wat er is fout gelopen.

Ontsnappen uit een gevangenis is op zich niet strafbaar, maar geweld gebruiken of bedreigingen uiten is dat wél. Het opgepakte duo riskeert dus wellicht een bijkomende veroordeling. Bovendien zullen ze uiteraard opnieuw in een strenger gevangenisregime belanden.

(Belga)

De 49-jarige man kon ontsnappen terwijl hij in het kader van zijn straf werkte in een boerderij. "De man heeft zich kunnen onttrekken aan het toezicht van de penitentiair beambte", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. Er is meteen een zoekactie opgestart, maar de ontsnapte gevangene kon nog niet worden gevat. Niets wijst erop dat de ontsnapping was voorbereid. "We vermoeden dat het om een impulsieve en emotionele beslissing ging", zegt Van De Vijver.Een week geleden ontsnapten er ook al 3 gevangenen in nog geen week tijd. Twee gedetineerden vluchtten toen nadat ze een cipier hadden bedreigd en de deur hadden geforceerd met een brandblusapparaat. Twee dagen later wist een derde gevangene te ontsnappen uit het douchecomplex. Eén van hen was Sven Buysschaert (37), die door het assisenhof werd veroordeeld tot vijftien jaar cel.Twee van de drie ontsnapte gevangenen werden woensdagochtend bij een routinecontrole gevat in Rotterdam. Het duo lag in een park te slapen in een tent en werd door de Nederlandse politie van hun vrijheid beroofd. Het parket heeft de procedure met het oog op hun overlevering al in gang gezet. Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren vooraleer ze effectief naar een Belgische gevangenis kunnen worden overgebracht.Sinds begin dit jaar zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld in de gevangenis van Ruiselede, die erom bekendstaat een open regime te hanteren. In 2017 was er nog geen enkele ontsnapping. "De gedetineerden staan allemaal op een zucht van hun vrijlating en worden voorbereid op hun re-integratie. Ze worden erop geselecteerd geen gevaar te zijn voor de samenleving", klinkt het bij het Gevangeniswezen. Er volgt nu een onderzoek naar wat er is fout gelopen.Ontsnappen uit een gevangenis is op zich niet strafbaar, maar geweld gebruiken of bedreigingen uiten is dat wél. Het opgepakte duo riskeert dus wellicht een bijkomende veroordeling. Bovendien zullen ze uiteraard opnieuw in een strenger gevangenisregime belanden.(Belga)