Opnieuw Albanees aangehouden voor rol in grote mensensmokkelbende

De federale gerechtelijke politie voerde in de nacht van zondag 18 op maandag 19 februari een observatie uit op de parking langs de E40 in Jabbeke. © a-BELGA
Redactie KW

In het onderzoek naar een grote mensensmokkelbende is in Spanje opnieuw een Albanese verdachte opgepakt. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De Brugse raadkamer heeft zijn aanhouding met een maand verlengd. In totaal zijn al negen mensen in de cel beland voor hun betrokkenheid bij de bende.

De federale gerechtelijke politie voerde in de nacht van zondag 18 op maandag 19 februari een observatie uit op de parking langs de E40 in Jabbeke. Ze stelden vast dat mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie besloot de voertuigen en een vrachtwagen te volgen. In de regio Veurne werden uiteindelijk 13 transmigranten op een vrachtwagen verstopt, waarna vier vermeende mensensmokkelaars werden ingerekend.

Uitvalsbasis voor mensensmokkelaars

Een 32-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur, twee Albanese mannen en een Albanese vrouw werden allemaal aangehouden door de onderzoeksrechter. De verdachten maken deel uit van een bende die Albanese vluchtelingen het Verenigd Koninkrijk probeert binnen te loodsen. De smokkelaars opereerden vanuit het vroegere Formule 1-hotel in Gent. Dat hotel staat al enkele jaren bekend als een uitvalsbasis voor mensensmokkelaars.

Tijdens het onderzoek naar de bende kwamen twee familieleden van de aangehouden Albanezen in het vizier. Ook zij werden aangehouden. Ondertussen zijn de vrouwelijke verdachte en één van de familieleden wel al terug op vrije voeten.

Litouwse vrachtwagenchauffeur opgepakt

Tijdens het onderzoek werd in Engeland ook een Litouwse vrachtwagenchauffeur opgepakt. A.J. zou net als zijn Roemeense collega in opdracht van de Albanezen gewerkt hebben, maar ontkent zijn betrokkenheid. Ten slotte liepen ook nog twee Albanese verdachten tegen de lamp. H.H. werd recent vanuit Spanje aan ons land uitgeleverd. De raadkamer besliste dinsdagochtend dat hij minstens een maand langer in de cel moet blijven.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.