Opnieuw 30 jaar voor roofmoord op Kortrijkse juwelier

Een 38-jarige Let is ook in beroep veroordeeld tot de maximumstraf van dertig jaar cel voor de roofmoord op gepensioneerd goudsmid Robert Ardenoy (72) uit Kortrijk. Sergejs Proskura was in eerste aanleg al veroordeeld tot 30 jaar, maar ging in beroep. Zonder succes.

Slachtoffer Robert Ardenoy

Robert Ardenoy werd op 11 april 2013 dood gevonden in zijn woning langs de Vaartstraat in Kortrijk. Het was zijn eigen zoon Glenn uit Wakken (Dentergem) die de gruwelijke ontdekking deed. Zowel schedel, kaak, borstbeen, maag als ribben van Robert bleken kapotgeslagen, zijn hemd over zijn hoofd getrokken en zijn handen gekneveld. Sporen van een inbraak waren er niet, maar alle kasten bleken wel opengetrokken. Een hangertje en een ketting waren verdwenen, maar geld uit de portefeuille bleef onaangeroerd, net als de BMW in de garage of een kluis.

Anderhalf jaar bleef een mogelijke dader spoorloos, tot DNA van een bloeddruppel in de woning kon gelinkt worden aan Sergejs Proskura via de Duitse politie. Proskura is een man met een internationaal strafregister voor inbraken en diefstallen, die ook in België eerder al vijf jaar cel kreeg voor diefstallen. Ook een bebloed voetspoor kon aan hem gelinkt worden. In oktober 2014 kon hij in Borgerhout opgepakt worden in bezit van edelsteentjes die uit juwelen waren gepeuterd. Volgens het openbaar ministerie werd hij bij een inbraak betrapt en maakte hij, of kompanen uit het Armeense misdaadmilieu uit Menen en Kortrijk die hem vergezelden, Robert Ardenoy af.

Hij kreeg 30 jaar cel, maar ging in beroep om te ontkennen en ook zijn mededaders verklikte hij niet. “Hij heeft er niks mee te maken”, pleitte zijn advocaat. Maar volgens de procureur-generaal was hij wel degelijk schuldig aan de roofmoord. “Er is DNA gevonden, een vingerspoor en een spoor van zijn kousenvoeten!” Zelf ontkende P. alle aantijgingen. “Ik was die dag in Amsterdam en was daar niet aanwezig.” Hoe het bloed en DNA daar waren? “Door de politie! De politie moet iemand opsluiten. Het is een complot van de politie!”, was zijn verklaring. Maar dat geloofde het hof dus niet en legde hem opnieuw de zwaarste straf van 30 jaar op.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.