Opnieuw 15 transmigranten voor de rechter voor binnendringen van Zeebrugse haven

© BELGA
Redactie KW

Vijftien transmigranten hebben zich vrijdagochtend voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Het openbaar ministerie vorderde zoals gebruikelijk zes maanden effectieve gevangenisstraf en 800 euro boete.

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

In totaal verschenen vrijdagochtend opnieuw vijftien havenindringers voor de Brugse strafrechter. Het gaat onder andere om mensen uit Algerije, Marokko en Eritrea. Drie Vietnamezen werden op 14 december 2018 samen met tien andere transmigranten ontdekt in een container. Volgens hun advocaat zouden ze de overtocht in die omstandigheden niet overleefd hebben. De rechter doet in alle dossiers uitspraak op 22 februari.

De zaak tegen een Libische transmigrant werd voorlopig nog niet behandeld. Kort na zijn dagvaarding via snelrecht werd Mohamed A. immers opnieuw geklist in de haven van Zeebrugge. Voor die nieuwe inbreuk zit de beklaagde momenteel zelfs in voorhechtenis. Beide dossiers zullen daarom samen behandeld worden op de zitting van 22 februari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier