Volgens enkele betrokkenen leek het profiel wel degelijk echt te zijn. De profielfoto van de ex-burgemeester op een bankje werd echter zomaar van het internet geplukt. Net zoals de andere foto's die het profiel sierden. Maar van zodra de Bruggelingen een privé-berichtje van hun populaire ex-burgemeester kregen werd duidelijk dat het om een vals profiel ging. "In de eerste zin schreef die persoon dat hij blij was om me weer onder zijn vrienden te hebben", zegt Ann Derous. "Maar hij sloot af met "God zegene u". Ik kende Patrick vroeger goed en wij spraken mekaar ludiek met "broer" en "zus" aan. Maar toen ik daarnaar verwees, kreeg ik enkel de vraag om geld over te schrijven voor die Franse vereniging. Ik heb dat profiel dan ook onmiddellijk verwijderd."

Patrick Moenaert zelf werd gistermiddag door zijn dochter op de hoogte gebracht. Hij is formeel. "Ik zit niet op Facebook en zal daar ook nooit op gaan", zegt hij. "Ik vind het een slecht medium waar enkel 'dommigheden' op verspreid worden. En dat lijkt me bij deze nog maar eens bewezen te zijn." Hij stapte nog niet officieel naar de politie, maar overweegt wel om dat te doen. "Ik zal bekijken hoe ik dit moet aanpakken", zegt hij. "Van zodra er mensen ook effectief opgelicht zouden worden door die mensen, denk ik dat ik de politie moet inschakelen. Hoe dan ook is het niet fijn om te horen dat iemand mijn naam misbruikt om mensen op te lichten."

Profiel intussen verwijderd

Of dat in de toekomst nog het geval zal zijn is echter nog maar de vraag. Want van zodra de meeste Bruggelingen die aangeschreven werden, de oplichters ontmaskerden werd het valse profiel verwijderd. Het ziet er dan ook naar uit dat de oplichters hun malafide praktijken snel gestaakt hebben.

Ondertussen is de politie van Brugge toch ook al op de hoogte van de zaak. Zij doen een oproep naar mogelijke gedupeerden die een screenshot of een foto van het valse profiel genomen hebben. "Omdat het profiel verwijderd is voor wij op de hoogte waren, kunnen wij het niet zien", zegt korpschef Dirk Van Nuffel. "We hopen dat iemand zo slim geweest is om een screenshot of een foto van het profiel of van de berichten die verstuurd werden heeft genomen." Wie iets dergelijks heeft, wordt dan ook gevraagd om dat aan de politie te bezorgen.

(TLG - Foto a-FP)