Openbare plasbakken bij Memorial of The Missing in Nieuwpoort zijn weggehaald

Openbare toiletten aan een gedenkplaats van WOI. © MVQ
Redactie KW

Plassen op een gedenkplaats voor 566 vermiste soldaten uit WOI. Dat kon dit weekend aan het Memorial of The Missing. Dat schoot bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat, want dat vonden ze totaal respectloos. Er volgden verbolgen reacties… De realiteit tart echter elke verbeelding: de plasstop was er geplaatst voor de wielertoeristen van… de Great War Remembrance Cyclo, een fietstocht die zich profileert als een unieke combinatie van Vlaamse koersbeleving en een geschiedenisles over de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwpoortenaar en WOI-deskundige Kristof Jacobs trok aan de alarmbel en vertolkt de mening van velen die zich blauw ergeren aan het plaatsen van openbare toiletten pal tegen het monument ter nagedachtenis van de 566 vermiste Britse soldaten uit WOI: “Nu de herdenking van 100 jaar ‘Groote Oorlog’ voorbij is en de camera’s niet langer gericht staan op dit onderwerp, zakt het gevoel voor commemoratie en respect ook verder weg. De voorbije weken kwam Nieuwpoort in de media met het feit dat men vanuit het stadsbestuur beslist had niets te ondernemen naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de dubbele bevrijding van de stad. Nauwelijks een week later stellen we vast dat er vlak voor ‘The memorial of The Missing’… plasbakken staan. Het is begrijpelijk dat mobiele toiletten en urinoirs geplaatst worden bij evenementen of werven, maar het plein bij het herdenkingsmonument is dermate groot dat ze perfect op een serene plaats kunnen gezet worden. Het vraagt gewoon een klein beetje verstand, respect, eergevoel en wilskracht.”

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft echter helemaal geen opdracht of toelating gegeven om daar openbare toiletten te plaatsen. Schepen Bert Gunst geeft mee dat het niet om een organisatie van de stad ging. Hij deed navraag en stelde vast dat het sanitair er niet was geplaatst door de organisatoren van het oldtimertreffen, maar voor de passanten van een WOI-fietstocht. “Zeker met WOI als thema hadden de organisatoren een geschiktere locatie kunnen kiezen“, reageert de schepen. De passage langs het monument was inderdaad voorzien in het parcours van de Great War Remembrance Cyclo, dat diezelfde dag het startschot gaf aan de Menenpoort in Ieper…

Wie uiteindelijk de niet zo slimme beslissing heeft genomen om de toiletten op een verkeerde plaats te installeren, is niet duidelijk. In elk geval zijn ze vanmorgen om 6 uur weggehaald en hopelijk hebben de organisatoren hieruit een lesje getrokken.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier