Openbare aanklager eist tot vijf jaar cel voor bende na afpersing discotheken en cafés

© LSi
Redactie KW

Op het proces rond afpersing van een 30-tal discotheken en cafés door het portiersmilieu heeft de openbare aanklager woensdag tot 5 jaar cel gevraagd voor de hoofdbeklaagden.

Volgens het gerecht beloofden ze in ruil voor beschermingsgeld dat er zich geen problemen zouden voordoen. “De organisatie heeft het uitgaansleven jarenlang grondig verziekt door er een geweldcultuur in te installeren en te onderhouden”, aldus de openbare aanklager. Slechts één man die in de Torhoutse dancing Place 2 Party in elkaar werd geslagen, stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding.

Albanese clan

Het onderzoek naar de bende startte al in 2013 en bracht aan het licht dat heel wat horecazaken in Izegem, Roeselare maar ook ver daarbuiten afgeperst werden door een Albanese clan. In ruil voor geld beloofden ze de uitbaters dat er zich geen problemen zouden voordoen. Naast officiële portiers werd er voor ‘zwarte’ portiers gezorgd die écht de baas waren aan de deur. Wie niet betaalde, werd bedreigd of geïntimideerd. Wie niet betaalde, werd plots geconfronteerd met een serieuze vechtpartij, waardoor in het uitgaansmilieu een angstklimaat ontstond.

Undercoveractie

De federale politie besloot om in het portiersmilieu te infiltreren met undercoveragenten, telefoontaps, observaties,… In de zomer van 2015 rekenden agenten van de divisie Special Units (DSU) tal van verdachten in. Er volgde een onderzoek naar wapen- en drugshandel enerzijds, anderzijds naar de afpersingen. “Dat legde een maffiose werkwijze bloot van een criminele organisatie, die zich van geweld en intimidaties bediende om hun imperium in de uitgaanswereld te handhaven en uit te breiden. Op die manier werden gigantische winsten gegenereerd“, aldus de openbare aanklager.

Dodelijke raid in Torhout

“Het uitgaansmilieu was toen niet veilig omdat krachtpatsers zonder enige opleiding of deontologie hun eigen zaakjes op hun eigen, gewelddadige manier te regelen, niets of niemand ontziend.” Het openbaar ministerie verwees naar de dodelijke raid van RAW 13 in Torhout in 2001, een zware vechtpartij in dancing Lagoa in Menen en een vechtpartij bij Place 2 Party in Torhout als gevolgen van die terreur in het uitgaansmilieu. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.