Openbaar ministerie vraagt vrijspraak voor priester die biechtgeheim weigerde te schenden

Priester Alexander Stroobandt met zijn advocaat Jan Leysen. © archieffoto AF
Redactie KW

Het openbaar ministerie dringt niet langer aan op de veroordeling van de Brugse priester Alexander Stroobandt (58). Die kreeg in eerste aanleg een maand gevangenisstraf met uitstel voor schuldig verzuim bij een zelfdoding.

Op 1 oktober 2015 werd Alexander Stroobandt opgebeld door een 54-jarige kennis uit Gistel, die al langer met depressies kampte. Nadat zijn relatie stuk liep, belde hij zijn goede vriend tot drie maal toe en stuurde hij vier sms-berichten. In de nacht die daarop volgde, verstikte de man zichzelf in zijn wagen. Volgens de ex-vrouw had de priester alarm moeten slaan na de telefoontjes en werd de priester vervolgd voor schuldig verzuim.

De rechtbank in Brugge volgde dat standpunt en oordeelde dat de priester zich niet kon verschuilen achter zijn biechtgeheim. Maar procureur-generaal Peter De Smet in Gent is een andere mening toe gedaan. “Als we als Openbaar Minsterie een steek laten vallen, moeten we dat ook toegeven. Dit is een flinterdun dossier. Er is geen tijdstip van overlijden, dus we weten niet eens of er een verband is tussen de laatste sms en het vinden van zijn lichaam ruim 9 uur later. Bovendien was zijn laatste telefoon er eentje naar zijn moeder en volgens haar klonk hij zelfs opgewekt.”

De procureur-generaal heeft ook begrip voor zijn beroepsgeheim. “In een artikel stond te lezen ‘de hel of de gevangenis’. Met andere woorden: als die man het biechtgeheim zou schenden, zou hij uit de kerk worden gezet.” Daar is Jan Leysen, de advocaat van de priester het mee eens. “Als hij dat biechtgeheim zou schenden, is hij de dag nadien geen priester meer.” De advocaat van de weduwe dringt wel aan op een veroordeling. “Het leven is een geschenk van God. Door niet in te grijpen ging de priester dus volledig in tegen het standpunt van de kerk.” Hij vraagt zich ook af of men zijn zonden wel kan opbiechten alvorens ze te hebben gepleegd. “Hij kan zich dus niet langer achter zijn beroepsgeheim verschuilen.” Uitspraak op 9 juni.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier