Openbaar ministerie gaat in zaak-Jeanfils voor doodslag, niet voor moord

Op het assisenproces tegen Michaël Jeanfils (42) heeft procureur-generaal Yves Segaert-Vanden Bussche zijn requisitoir gehouden. De openbaar aanklager vroeg aan de jury om Jeanfils schuldig te bevinden aan doodslag op zijn vriendin Katy Van Casteren (44).

Op het assisenproces tegen Michaël Jeanfils (42) heeft procureur-generaal Yves Segaert-Vanden Bussche zijn requisitoir gehouden. © BELGA

Het openbaar ministerie ergerde zich aan het feit dat Michaël Jeanfils steeds weigerde om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. “Hij wilde niet terug naar de gevangenis. Waarom mocht niemand de hulpdiensten bellen? Waarom duurt het twee minuten vooraleer hij de politie binnenlaat?” Tijdens het onderzoek probeerde de beschuldigde de schuld steeds op anderen af te schuiven. “Hij komt over als een vis die spartelt op het droge. Ook maandagochtend sprak hij nog over ‘een ruzie als een ander’.”

Segaert-Vanden Bussche schetste een ontluisterend beeld van het leven dat Jeanfils leidde. “Het leven zoals het is: de vierde wereld. De helaasheid der dingen, versie De Panne. Als hij zin had, was geen vrouw veilig. Zelfs zijn eigen dochter en haar schoonmoeder niet.”

Heeft hij haar verkracht? We weten het niet, maar het zou me verwonderen als ze na al die slagen nog zin had in seks

Vlak voor de feiten zat de beschuldigde ook even in de cel in een verkrachtingszaak, waarvoor hij uiteindelijk werd vrijgesproken. “U vult zelf maar in wat u ervan denkt. In die zaak zit de kiem van de feiten, want vanuit de gevangenis kon hij Katy niet controleren.”

Ruzie over vermeend overspel

In de nacht van 22 op 23 april 2012 kreeg het koppel een hevige ruzie over vermeend overspel. “Ze had beslist om terug te keren naar Charleroi, terwijl hij financieel van haar afhankelijk was.” Over de feiten zelf weten we volgens de procureur-generaal eigenlijk niet veel. “Hij weigert het te vertellen. Heeft hij haar verkracht? We weten het niet, maar het zou me verwonderen als ze na al die slagen nog zin had in seks.”

Het OM is dan ook van oordeel dat Jeanfils wel degelijk de bedoeling had om het slachtoffer te doden. “Wie anderhalf uur inbeukt op een tengere vrouw van 55 kilogram, die kan maar één bedoeling hebben. Het waren geen tikjes, geen duwtjes. Er werd geslagen en gestampt met volle kracht.” De bloedingen in de ogen van het slachtoffer verraden volgens de openbaar aanklager de ware bedoeling van de beschuldigde. “Dat is een typisch kenmerk van wurging of smoring. Hij heeft ze tot moes geslagen en gewurgd om helemaal zeker te zijn.”

De burgerlijke partijen vroeger eerder aan de jury om Jeanfils te veroordelen voor moord. “Ik respecteer dat standpunt als mens, maar als jurist moet ik zeggen dat dit helaas niet correct is. Er is geen bewijs voor voorbedachtheid. Hij heeft gehandeld in een opwelling, gedreven door woede, frustratie en jaloezie.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.