Openbaar ministerie eist 40 maanden cel voor steekpartij in Oostendse uitgaansbuurt

Redactie KW

Een dertiger uit Oostende heeft zich moeten verantwoorden voor poging tot doodslag in de uitgaansbuurt. Michael A. haalde vier keer uit met een knipmes. Tijdens zijn voorhechtenis deelde hij ook klappen uit aan een andere gedetineerde.

In de nacht van 12 op 13 augustus 2016 zat Diego P. op het terras van een café in de Langestraat. De man zag hoe een vriendin van hem even verderop op een trapje zat over te geven. De vrouw werd benaderd door Michael A. en zijn vrienden. Tot drie keer toe kwam Diego P. naar eigen zeggen tussenbeide omdat de mannen haar niet gerust lieten. De rechter wees hem erop dat hij ook gewoon had kunnen vertrekken toen de sfeer grimmiger werd. “Wat zou er gebeurd zijn met Kim als ik weggelopen was?”, reageerde P. op de zitting.

Poging tot doodslag

Tijdens de discussie over het meisje kwam het tot een schermutseling met de beklaagde. Michael A. haalde maar liefst vier keer uit met een knipmes, waardoor het slachtoffer verwondingen aan de kin en de schouder opliep. Volgens het parket was er duidelijk sprake van poging tot doodslag. A. richtte immers op de keel en de borst van het slachtoffer. Bovendien verstopte hij zijn mes in een bloembak en wandelde daarna heel rustig weg.

De beklaagde belandde naar aanleiding van de steekpartij in de Brugse gevangenis, maar ging ook daar over de schreef. Op de wandeling maakte hij op 4 oktober 2016 kennis met een man die een celstraf uitzat voor zedenfeiten. Die medegedetineerde was volgens de beklaagde iets te geïnteresseerd in zijn zoontje. Michael A. viel het slachtoffer langs achter aan en deelde zware klappen uit.

De beklaagde belandde in de Brugse gevangenis, maar ging ook daar over de schreef

Marc V. liep onder andere een neusbreuk op. “Mijn cliënt was door die feiten psychisch en fysiek een wrak. Tot aan zijn vrijlating enkele maanden eerder durfde hij niet meer naar de wandeling gaan”, aldus meester Gerald Goedhart.

Opzettelijke slagen en verwondingen

De verdediging vroeg om de steekpartij te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen. “Zijn agressieprobleem maakt van hem geen moordenaar, hij had zeker nooit de bedoeling om P. te doden”, aldus meester Jelle Dejaegher.

Bovendien waren de feiten volgens de verdediging uitgelokt door het slachtoffer. P. zou toegegeven hebben dat hij de eerste duw uitdeelde. “Op de camerabeelden is trouwens te zien datbeide betrokkenen op elkaar slaan en stampen.”

De advocaat van Michael A. stelde voor om zijn cliënt een straf met voorwaarden op te leggen. De rechter doet uitspraak op 18 juni.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier