Openbaar aanklager: “Ivo Poppe is de hellehond van de Styx”

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, is openbaar aanklager Serge Malefason bezig aan zijn requisitoir over de schuld. “Ivo Poppe is geen heilige. Hij is de veerman die als een hellehond waakt over de Styx, de rivier tussen de onderwereld en het dodenrijk. Hij geniet daarvan”, klinkt het scherp.

Drie uur lang zal procureur-generaal Serge Malefason zijn licht over de zaak laten schijnen. Hij begon met een dankwoord voor het hof, de jury en de advocaten. Om daarna meteen brandhout te maken van de beschuldigde. “Ivo Poppe omschreef zich bij de onderzoeksrechter als “heel populair in Wevelgem, waar ik veel relaties heb in verenigingen”. Dat is juist. Dat is al een zaadje dat Ivo geplant heeft voor zijn verdediging: ‘Ik ben populaire Ivo’, die zichzelf hoog op de sociale ladder plaatst. Zijn kennissen, dokters en apothekers, kennen hem als de Heilige Ivo. Maar is Ivo Poppe een heilig man? Is hij niet de veerman die als een hellehond waakt over de Styx, de rivier van de onderwereld naar het dodenrijk? Hij deed graag de stervensbegeleiding. In zijn visie is hij niet Ivo de Seriemoordenaar, niet Ivo de Wrede, niet Ivo de Geniepige, de man die zijn slachtoffers met een dubbele inspuiting lucht om het leven helpt, waarbij die mensen zich in een staat van naderend onheil bevinden”, aldus aanklager Malefason.

Die goegemeente kent maar één Ivo Poppe: de goede, de brave, de barmhartige. Maar dat is maar een pose

Hij schetst het beeld van de beschuldigde als iemand met een januskop. “Hij slaat naar wie onder hem staat op zijn zelfgekozen sociale ladder en hij vleit bij iedereen die erboven staat. Hij nam zijn diaconaat ernstig, misschien zelfs té ernstig. Die goegemeente van Wevelgem kent maar één Ivo Poppe: de goede, de brave, de barmhartige. Maar dat is maar een pose voor de geniepige Ivo. Maar Ivo slaat. Een scheidende schoonzus wordt de les gespeld. Hij schrijft brieven naar collega’s. Een bewust ongehuwde moeder veegt hij de mantel uit, hij heeft zelfs het lef om naar haar pasgeboren kind te schrijven en zijn moeder te veroordelen. Hij gaf ook commentaar op vrouwelijke collega’s als ze te veel uitgaan, hun rok te kort is of als ze te opzichtig geschminkt zijn”, kwam procureur-generaal Malefason terug op enkele getuigenissen.

Waar haalt gij het lef vandaan om het leven van iemand waardeloos te noemen?

Daarna kwam hij op de feiten die voorliggen ter beoordeling door de jury en richtte hij zich rechtstreeks tot Ivo Poppe. “Waar haalt gij het lef vandaan om het leven van iemand waardeloos te noemen, zoals ge deze week verklaard hebt? Hij zegt ook dat we hem geen seriemoordenaar mogen noemen, omdat hij zijn slachtoffers zogezegd verloste uit ‘dit aardse tranendal’. Maar dat is een leugen, één van de vele in het dossier. Dit proces gaat niet over een zachte dood, over het laten inslapen van bejaarden, de zogezegde dutskes die met hele bussen werden aangevoerd om eenzaam te sterven in tempels des doods! Ze waren zogezegd kwart voor dood, zoals hij het zelf omschreef. Dit proces gaat niet over inbreuken op de euthanasiewet, over een maatschappelijk debat in verband met waardig sterven. Dit gaat over doodslag, moord en oudermoord op zijn ‘moeke’. Kille, koele, genadeloze, moordende daden.”

Procureur-generaal Serge Malefason kwam ook nog eens terug op de getuigenis van euthanasie-expert Marc Cosyns. “Het stuit mij voor de borst dat dokter Cosyns verklaarde dat hij niets van de feiten op zich gezien heeft en dat hij Ivo Poppe niet kent. Die getuige is hier komen zeggen dat het hier niet om moord gaat. Dat is een mening. Maar een mening. Dat draagt niets bij tot de waarheidsvinding in dit dossier. Beste jury, lees er zijn notities op na. Daar staat een categorie ‘onopgehelderde en gemiste moorden’ in. Moorden dus.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.