Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Vroeger dan verwacht kreeg dokter André Gyselbrecht (69) dinsdagochtend voor het eerst de kans om de strafuitvoeringsrechtbank ervan te proberen overtuigen om onder voorwaarden vervroegd vrij te komen. Verschillende bronnen bevestigen dat hij elektronisch toezicht heeft aangevraagd.

Dokter Gyselbrecht werd een jaar geleden, in mei 2019, definitief veroordeeld tot 21 jaar cel als opdrachtgever van de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens (34) in 2012 in een kasteel in Wingene. Hij zat al lange tijd in voorhechtenis en maakt nu dus ook aanspraak op een vervroegde vrijlating. In februari kreeg hij al eens de toestemming om een weekend de gevangenis te verlaten. Nu zou hij dus graag een enkelband krijgen om te de rest van zijn straf thuis uit te zitten.

Positief advies

Opmerkelijk: de gevangenis van Beveren, waar dokter Gyselbrecht zit opgesloten, heeft alvast een positief advies voor hem verleend. Dat bevestigt ook Johan Platteau, de advocaat van dokter Gyselbrecht. "Iedereen, zowel binnen de gevangenis, als de psychologen en psychiaters, is van oordeel dat er geen enkel risico is in hoofde van mijn cliënt. Alle adviezen, behoudens die van het parket, zijn uitermate positief. Ik verwacht en hoop dus dat er hij erin zal slagen om op een wettelijke manier snel de gevangenis te verlaten. Ik smacht ernaar om hem naar huis te kunnen rijden."

De advocaat wil niet ingaan op het sociaal reclasseringsplan van dokter Gyselbrecht. "Maar hij heeft wel een mooi project. Hij wil voor zijn vrouw zorgen, maar zich ook inzetten voor hulpbehoevende mensen in de maatschappij om zijn fouten goed te maken. Je mag ook niet vergeten dat mijn cliënt jarenlang een modelgevangene was."

Parket vroeg 30 jaar

Het parket wenste dinsdag niet te communiceren over de aanvraag van André Gyselbrecht. Op het proces in beroep vorig jaar vorderden de aanklagers nog dertig jaar cel voor hem, de maximumstraf. De strafuitvoeringsrechtbank zou zich deze maand nog uitspreken over het dossier.

Advocaat Jan Leysen, die de ouders van de vermoorde Stijn Saelens bijstaat, wil voorlopig niet reageren. Maar toen de huisarts in februari voor een weekendje zijn cel uit mocht, lieten zij al hun ontgoocheling en ongenoegen blijken.

De strafuitvoeringsrechtbank doet uitspraak op 26 juni.

Dat schrijft Het Nieuwsblad.Vroeger dan verwacht kreeg dokter André Gyselbrecht (69) dinsdagochtend voor het eerst de kans om de strafuitvoeringsrechtbank ervan te proberen overtuigen om onder voorwaarden vervroegd vrij te komen. Verschillende bronnen bevestigen dat hij elektronisch toezicht heeft aangevraagd.Dokter Gyselbrecht werd een jaar geleden, in mei 2019, definitief veroordeeld tot 21 jaar cel als opdrachtgever van de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens (34) in 2012 in een kasteel in Wingene. Hij zat al lange tijd in voorhechtenis en maakt nu dus ook aanspraak op een vervroegde vrijlating. In februari kreeg hij al eens de toestemming om een weekend de gevangenis te verlaten. Nu zou hij dus graag een enkelband krijgen om te de rest van zijn straf thuis uit te zitten.Opmerkelijk: de gevangenis van Beveren, waar dokter Gyselbrecht zit opgesloten, heeft alvast een positief advies voor hem verleend. Dat bevestigt ook Johan Platteau, de advocaat van dokter Gyselbrecht. "Iedereen, zowel binnen de gevangenis, als de psychologen en psychiaters, is van oordeel dat er geen enkel risico is in hoofde van mijn cliënt. Alle adviezen, behoudens die van het parket, zijn uitermate positief. Ik verwacht en hoop dus dat er hij erin zal slagen om op een wettelijke manier snel de gevangenis te verlaten. Ik smacht ernaar om hem naar huis te kunnen rijden."De advocaat wil niet ingaan op het sociaal reclasseringsplan van dokter Gyselbrecht. "Maar hij heeft wel een mooi project. Hij wil voor zijn vrouw zorgen, maar zich ook inzetten voor hulpbehoevende mensen in de maatschappij om zijn fouten goed te maken. Je mag ook niet vergeten dat mijn cliënt jarenlang een modelgevangene was."Het parket wenste dinsdag niet te communiceren over de aanvraag van André Gyselbrecht. Op het proces in beroep vorig jaar vorderden de aanklagers nog dertig jaar cel voor hem, de maximumstraf. De strafuitvoeringsrechtbank zou zich deze maand nog uitspreken over het dossier. Advocaat Jan Leysen, die de ouders van de vermoorde Stijn Saelens bijstaat, wil voorlopig niet reageren. Maar toen de huisarts in februari voor een weekendje zijn cel uit mocht, lieten zij al hun ontgoocheling en ongenoegen blijken. De strafuitvoeringsrechtbank doet uitspraak op 26 juni.