Oostendse ‘vriendin’ van Marc Coucke blijkt ordinaire oplichtster: “Let op voor Jessika V.”

Didier Declercq en Ann Devos zijn zeker zo'n 1.000 euro kwijt door de Oostendse oplichtster Jessika V. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een benefiet organiseren en dan merken dat je het slachtoffer bent van een harteloze oplichtster. Het overkwam Ann Devos en Didier Declercq uit Rekkem. Door Jessika V. liepen ze zeker zo’n 1.000 euro mis. Het koppel wil nu iedereen waarschuwen, want de oplichtster is niet aan haar proefstuk toe. Ze misbruikt zelfs de naam van KV Oostende en Marc Coucke om bij weldoeners in de gunst te komen.

Begin dit jaar kregen Ann Devos en Didier Declercq uit Rekkem een bericht van Jessika V. Het koppel was zich op dat moment van geen kwaad bewust. “We organiseren al vijf jaar het benefietfestival Devils Rock for an Angel in Zillebeke. Daarmee zamelen we geld in voor de strijd tegen kinderkanker. Jessika stelde zich voor als een finaliste van Miss Glamour en moest zich engageren voor een goed doel.”

“Ze stelde zich bij ons voor als een professioneel model, finaliste van de missverkiezing en hostess bij voetbalclub KV Oostende. Ze beloofde enorme bedragen te kunnen inzamelen en als persoonlijke vriendin van Marc Coucke was het ook een fluitje van een cent om hem te overtuigen in de geldbuidel te tasten. Ze zou een ontmoeting met hem in Oostende regelen.”

Marc Coucke

De wilde weldoenster startte ook de verkoop van chocolade-eitjes op. “Jessika had een sponsor gevonden die de eitjes ter beschikking stelde. We konden die verkopen in zakjes van 5 euro en de opbrengst zou integraal naar het benefietconcert gaan. Eerst leek er geen vuiltje aan de lucht. Jessika dropte hier enkele zakjes af zodat we een handje konden toesteken bij de verkoop, maar kort daarna begonnen de problemen.”

“Wij willen dat ze stopt om de naam van liefdadigheidsacties te misbruiken” – Ann Devos, Devils Rock for an Angel

“Wij verkochten onze eitjes, goed voor zo’n 300 euro, maar Jessika verdween uit beeld. Ze stuurde ons van tijd tot tijd nog berichtjes dat ze ongelooflijk veel succes had met de verkoop. Zo beweerde ze dat ze al voor meer dan 1.000 euro had verkocht in onze naam, maar het geld zagen we niet. Ze had altijd wel een excuus om niet langs te komen of waarom het geld niet werd gestort. Het waren de banken, er waren verschillende overlijdens in haar familie of vriendenkring, er waren problemen met haar vriend, ze was uit haar huis gezet en zocht onderdak… Ook die fameuze afspraak met Marc Coucke bij KV Oostende kwam er helemaal niet. Toen begon het ons te dagen dat we in het ootje waren genomen. Uiteindelijk beweerde ze dat die verkopen allemaal waren geannuleerd en dat ze dus nooit geld had ontvangen. Wij contacteerden echter enkele van haar klanten: zij hadden wel degelijk betaald om onze organisatie te steunen. Jessika was intussen met de noorderzon verdwenen.”

Ann en Didier trokken met hun verhaal richting sociale media en tot hun grote verbazing hoorden ze van verschillende mensen gelijkaardige verhalen. “We kwamen in contact met de ouders van de kleine Tiziano, een jongen uit Oostende die aan de gevolgen van kanker is overleden. Om de kosten te helpen dekken, stelde een zekere Jessika V. zich aan de ouders voor. Ze was miss-kandidate en zou een benefiet op poten zetten. Ze organiseerde alles, incasseerde het geld en verdween van de planeet. Die mensen kregen op korte tijd een tweede opdoffer te verwerken, gruwelijk gewoon.”

Criminele familie

In onze zoektocht naar Jessika, worden we al snel geconfronteerd met een historiek die geen al te fraai beeld schept van de voltallige familie V. Drugs, diefstallen, incest, moord… Een artikel uit 2005 beschrijft de familie als de schrik van West-Vlaanderen. Zowat de voltallige familie, oma inclusief, zat toen in de gevangenis. Ook Jessika V. passeerde de revue, met een onderzoek door een gerechtspsychiater. Die stelde onomwonden dat Jessika een problematische leugenaar is. Toen de familie haar geboorteplaats Ichtegem verliet om zich te nestelen in Oostende, slaakte de burgemeester een kreet van opluchting. Daarna verhuisde ze nog naar Brugge en recent naar Izegem. Overal waar ze vertrekt, laat ze een spoor na.

Enkele dames meldden zich ook, anoniem, met het verhaal dat Jessika hun echografieën van Facebook had geplukt om zo mannen in een hoek te drijven. Ze hadden haar zogezegd zwanger gemaakt, waarop koppels uit elkaar gingen en mannen tot alimentatiegeld werden gedwongen. Dergelijk scenario deed zich meermaals voor. Van een baby was er geen sprake. Verschillende keren zagen kersverse moeders hoe hun echografie werd gebruikt in een spel van chantage.

“Die mensen liegen allemaal, ze vervalsen zaken omdat ze jaloers zijn” – Jessika V.

Met wat moeite slagen we erin Jessika zelf aan de telefoon te krijgen. Zij schetst dan weer een ander verhaal. “Ik draag helaas de naam van mijn familie en iedereen veroordeelt me hierop, ik heb nooit iets verkeerd gedaan”, verklaart ze. Op de vraag waar al die beschuldigingen dan vandaan komen en vooral, waarom ze zelf systematisch valse berichten stuurt naar iedereen, is ze resoluut. “Die mensen liegen allemaal, ze vervalsen zaken omdat ze jaloers zijn. Het is al jaar en dag zo en samen met mijn advocaat vervolgen we die mensen systematisch. Ondertussen wordt ook mijn dochter bedreigd, ik kan dat niet toelaten. Mijn raadsman is volop bezig om iedereen voor de rechtbank te sleuren. Ze zullen snel genoeg begrijpen dat met mij niet te sollen valt.”

Concrete antwoorden krijgen we niet, het woord ‘advocaat’ valt ontelbare keren. De Oostendse advocaat die anoniem wenst te blijven, hoort het dan weer donderen in Keulen wanneer we hem contacteren. “Ik heb van mevrouw geen enkel mandaat gekregen en heb zelfs geen flauw idee over wat u bezig bent. Ik kan dan ook helemaal niet reageren hierop.”

Voor de show

We contacteerden ook de dochter van Jessika V. “Mama betrekt me al jaren bij haar verhalen, ik heb daar niets mee te maken. Het klopt absoluut niet dat mensen mij bedreigen. Maar ja, je bent niet de eerste tegen wie ze zonder aarzelen liegt en je zal de laatste niet zijn.”

Ook Ronny Wolfs, organisator van Miss Glamour, kan erover meespreken. “Laat me meteen duidelijk stellen dat wij nog nooit, in al die jaren dat we verkiezingen organiseren, ook maar één keer hebben gevraagd om in zee te gaan met een liefdadigheidsorganisatie”, klinkt het resoluut. “Het is Jessika zelf die daarmee bij ons kwam en wij hebben haar zelfs afgeraden dat te doen.”

Jessika heeft hulp nodig en moet zich laten behandelen

Jessika profileert zichzelf als professionele hostess bij KV Oostende. “Het is zeker drie jaar geleden dat ze hier nog een voet heeft binnengezet”, horen we bij communicatieverantwoordelijke Jonas. “Wij werken niet met eigen hostesses, maar maken altijd gebruik van interimkrachten. Ze heeft hier ooit een keer op die manier gewerkt. De week nadien kregen we de politie over de vloer. Ze moet ergens iets uitgestoken hebben en verklaarde dat ze bij ons werkte. Klinkklare onzin.”

Het laatste woord is voor Ann en Didier. “Wij willen gewoon dat ze stopt om onze naam en de naam van andere liefdadigheidsacties te misbruiken. Daarnaast is het meer dan duidelijk dat Jessika ziek is, ze heeft hulp nodig en moet zich laten behandelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier