Oostendse speedbootkampioen riskeert tien jaar cel voor cocaïnesmokkel

Redactie KW

Een Oostendse speedbootkampioen riskeert tien jaar effectieve celstraf als leider van een internationale drugssmokkelbende, die werd opgerold na de onderschepping van anderhalve ton cocaïne in een boot. Nico H. beweert dat hij gedwongen werd.

Op 27 juni 2017 vaart de Bounty 2 na haar terugkeer uit Kaapverdië de haven van Oostende binnen. De scheepvaartpolitie is getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid DEA en ontdekt op het schip anderhalve ton cocaïne, vakkundig verstopt achter een valse wand. Straatwaarde: een verbluffende 225 miljoen euro.

De Nederlandse kapitein Hendrik v.d.H. wijst met een beschuldigende vinger naar de Oostendense speedbootkampioen Nico H. (57), die eigenaar is van het schip en de valse wand hielp bouwen. Nico H., die ook zaakvoerder is van een botenhandel in De Haan, belandt achter de tralies maar ontkent zijn betrokkenheid met klem. Wat hij niet weet is dat het gerecht hem al sinds eind 2015 in de gaten houdt.

H. en zijn Nederlandse kompaan Marnix V.R. (53) beschikten toen over twee schepen – Liberty en JHC Transporter – die ze volgens het openbaar ministerie gebruikten om pakketten met cocaïne – zogenaamde drop-offs – op zee op te pikken. “In januari 2016 werd vastgesteld hoe de JHC Tranporter een raar vaarpatroon vertoonde en in het zog voer van een groot schip. De volgende dag spoelde 350 kilogram cocaïne aan in het Nederlandse Westkapelle. Wellicht hebben de beklaagden toen een lading drugs mislopen”, aldus procureur Christophe Bergez maandag tijdens de pleidooien in de Brugse rechtbank.

Nico H. kocht later ook de Bounty 2 aan en volgens Bergez kocht hij de stalen platen om de valse wand te bouwen. “Als powerboatracer en boothandelaar had hij natuurlijk heel wat kennis van boten. Als leider stond hij in voor de logistieke en financiële kant van de smokkel.”

Bergez vroeg tien jaar effectieve celstraf voor H. en zijn rechterhand Marnix V.R., die vanuit Nederland de smokkeloperaties mee aanstuurde. Voor de Nederlandse stuurman vroeg de procureur vijf jaar cel. Als manusje-van-alles stond hij ook in voor het onderhoud en de bewaking van de boten. Drie andere bemanningsleden, twee Polen en een Nederlander, riskeren elk vier jaar effectief. Nederlander Arjen D.H. riskeert eveneens vier jaar cel. Hij stelde een resem malafide vennootschappen ter beschikking van de bende om drugsgelden wit te wassen. Catharine V., de vrouw van Nico H., riskeert twee jaar cel. De verpleegster met een invaliditeitsuitkering hielp volgens het gerecht mee aan de witwaspraktijken en kocht met het drugsgeld zelfs een Ferrari.

Op 11 februari komt de verdediging aan het woord. Nico H. verklaarde tijdens zijn laatste verhoor dat hij door criminelen gedwongen werd om de feiten te plegen. Naar eigen zeggen werd zijn familie daarbij bedreigd.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier