Oostendse rapper riskeert celstraf en zware boete voor uitbuiting gezin zonder papieren

Redactie KW

De Oostendse rapper S.M. (36), bekend onder zijn artiestennaam DLarge, riskeert in de Brugse rechtbank achttien maanden cel en een geldboete van 32.000 euro voor uitbuiting van een illegaal gezin. De man kreeg eerder al een celstraf voor drugshandel.

Op 23 december 2018 werd S.M. op de luchthaven van Schiphol in Nederland staande gehouden met 42.000 euro cash geld. De man stond op het punt om te vertrekken naar zijn familie in Nigeria. Onderzoek leidde de speurders naar zijn werkgever maar daar bleek een man, die met zijn gezin illegaal in België verblijft, onder zijn identiteit aan de slag. De man verklaarde dat hij sinds begin 2016 een deel van zijn loon, in totaal zo’n 11.000 euro, afstond aan S.M.

S.M. werd vervolgd voor mensensmokkel, door het illegaal verblijf van het gezin te faciliteren. De procureur vroeg achttien maanden celstraf en een geldboete van 32.000 euro voor S.M. De verdediging drong aan op een werkstraf. “Mijn cliënt kwam zelf als vluchteling naar België is goed bevriend met die man en zijn gezin”, pleitte advcoate Anne De Clerck. “Die constructie was volledig in samenspraak opgezet. Van misbruik was totaal geen sprake. Hij wou die mensen enkel helpen en nam de kinderen zelfs af en toe mee naar McDonald’s om hen te trakteren op een hamburger.”

Verboden wapens

S.M., die op YouTube furore maakt onder de artiestennaam ‘DLarge’, is allerminst onbesproken. In maart kreeg hij twee jaar effectieve celstraf voor grootschalige drugsverkoop, witwaspraktijken en bezit van verboden wapens. Er werd toen ook 60.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard. De zaak is momenteel hangende voor het hof van beroep.

In de zaak van het vermeend misbruik kreeg de rapper het laatste woord. “Ik voel mij heel slecht bij wat ik deed”, zuchtte hij. “Vergeef het mij alstublieft”. De rechter doet uitspraak op 23 december. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.