Oostendse rapper krijgt twee jaar cel voor drugshandel, witwassen en verboden wapenbezit

Redactie KW

De Oostendse rapper S.M. (36) heeft in de Brugse rechtbank twee jaar effectieve celstraf gekregen voor grootschalige drugsverkoop, witwaspraktijken en bezit van verboden wapens.

De man, die op YouTube furore maakt onder de artiestennaam “DLarge”, zou volgens het parket ruim een half miljoen euro omzet gerealiseerd hebben met zijn handel. Maar de rechter achtte dat bedrag niet bewezen en verklaarde “slechts” 60.000 euro verbeurd.

Eerder al opgepakt

Dure wagens, mooie vrouwen en veel bling bling: als je de populaire videoclips van de Oostendse rapper DLarge op YouTube mag geloven heeft hij het helemaal gemaakt. Maar op 26 juni vorig jaar kwam een einde aan zijn ogenschijnlijk luxeleventje. Na de nodige telefoontaps en observaties viel de recherche toen binnen op zijn appartement in Oostende en sloeg er de man in de boeien op verdenking van grootschalige heroïne- en cocaïnehandel. Een half jaar eerder was S.M. op de luchthaven van Schiphol in Nederland al eens opgepakt met 42.000 euro cash geld. Hij stond op het punt te vertrekken naar zijn familie in Nigeria. Maar tot een aanhouding kwam het toen niet.

Wapens op straat

Bij de huiszoeking werden aanzienlijke hoeveelheden drugs, cash geld en andere waardevolle spullen gevonden. Er lag ook een boksbeugel en munitie. Volgens het parket was de man al sinds november 2018 op grote schaal heroïne en cocaïne aan het verkopen in Oostende en omgeving. De procureur vroeg tijdens het proces twee jaar cel en een verbeurdverklaring van liefst 518.000 euro. De advocate van de rapper noemde dat bedrag absurd. “Mijn cliënt heeft niet zoveel verdiend met zijn handel. Hij woont in een erbarmelijk appartementje dat nu zelfs onbewoonbaar werd verklaard. Het weinige geld dat hij verdiende maakte hij over aan zijn familie in Nigeria.” Volgens het gerecht was het geld dat S.M. bij zich had op de luchthaven bedoeld om controleurs om te kopen. “Maar dat klopt helemaal niet”, vervolgde zijn advocate. “Dat geld had hij gekregen van een Nigeriaanse zakenrelatie om in Europa een truck aan te kopen.” Ook voor de wapens had de advocate een uitleg. “Die vond mijn cliënt op straat. Van die munitie wou hij een juweel laten maken. Het is typisch voor Afrikaanse muzikanten om veel juwelen te dragen.”

Depressie en schaamte

Volgens zijn advocate ontvluchtte S.M. zijn thuisland nadat zijn vader er om politieke redenen vermoord werd. Op zijn negentiende belandde hij in Oostende waar hij een opleiding tot lasser volgde. “Hij heeft heel wat interimjobs uitgevoerd en zou graag opnieuw aan het werk gaan”, vervolgde zijn advocate. “We hopen dat een werkstraf kan volstaan als bestraffing. Hij heeft ook psychische begeleiding nodig. Op het moment van de feiten kampte hij met een depressie.” Tijdens zijn proces las S.M. ook een briefje voor. “Het was helemaal niet om mezelf te verrijken”, stelde hij. “Ik schaam mij diep voor wat ik deed. Het zal niet meer gebeuren. Ik heb mijn lesje nu wel geleerd.”

De rechter ging niet in op de vraag voor een werkstraf en legde de rapper twee jaar effectieve celstraf op. De gevraagde verbeurdverklaring werd wel herleid tot 60.000 euro. (AFT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.