Oostendse powerboatracer vraagt vrijspraak voor cocaïnesmokkel

Redactie KW

In de zaak rond de smokkel van anderhalve ton cocaïne met de in Oostende onderschepte vissersboot ‘Bounty 2’ heeft hoofdbeklaagde Nico H. de vrijspraak gevraagd. “Mijn cliënt moet op fiscaal vlak wat bijscholing krijgen, maar een drugssmokkelaar is hij niet”, aldus zijn advocaat Sven Mary. “Hij wist niets af van die drugs.” Ook zijn vriendin, Nederlandse ‘zakenpartner’ en de bemanningsleden van de Bounty 2 wassen hun handen in onschuld. “Zou u cocaïne ter waarde van 225 miljoen euro aan deze havelozen toevertrouwen?”

Op 27 juni 2017 vaart het vissersschip Bounty 2 na haar terugkeer uit Kaapverdië de haven van Oostende binnen. De scheepvaartpolitie is getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid DEA en ontdekt op het schip anderhalve ton cocaïne, vakkundig verstopt achter een valse wand. De straatwaarde is hallucinant: 225 miljoen euro. De Nederlandse kapitein Hendrik v.d.H. wijst met een beschuldigende vinger naar de eigenaar van het schip: de Oostendse powerboatracer Nico H. (57), die ook een botenhandel runt in De Haan. H. belandt achter de tralies, maar schreeuwt zijn onschuld uit.

Wat hij niet weet is dat het gerecht hem al sinds eind 2015 in de gaten houdt. H. en zijn Nederlandse ‘zakenpartner’ Marnix V.R. (53) beschikten toen over twee schepen – Liberty en JHC Transporter – die ze volgens het OM gebruikten om pakketten met cocaïne op zee op te pikken. De procureur beschouwt H. als de leider van een bende drugssmokkelaars en vroeg in november tien jaar effectieve celstraf voor hem.

Tijdens de voortzetting van het proces afgelopen week drong advocaat Sven Mary aan op de vrijspraak voor H. “Het OM ziet mijn cliënt als de grote leider, de chef die de bevelen uitdeelde. Maar daar is geen enkel bewijs voor. Mijn cliënt nam het als botenhandelaar niet zo nauw met de vennootschapsregels en misschien moet hij op fiscaal vlak wat bijscholing krijgen, maar een drugssmokkelaar is hij niet. Hij kocht de Bounty 2 voor legitieme doeleinden, maar op het moment dat het schip uitvoer richting Kaapverdië had hij het al verkocht. De administratieve afhandeling was evenwel nog niet rond. Waarom zou hij die boot laten vertrekken, als alle documenten aan boord nog in zijn richting wezen? Dan zouden we hier te maken hebben met een volstrekte randdebiel.”

Schijnconstructie

Volgens de procureur was de verkoop van de Bounty 2 een schijnconstructie en is H. nog steeds de werkelijke eigenaar. Ook Marnix V.R. riskeert tien jaar cel maar ook hij wast zijn handen in onschuld. “Mijn cliënt regelde enkel de vaarbewijzen voor de bemanning en dacht dat het schip ging gebruikt worden voor een bewakingsopdracht in Kaapverdië. Toen hij begon te vermoeden dat ze bezig waren met illegale zaken heeft hij zich teruggetrokken. Het klopt dat hij een vriendin heeft in Colombia en in Duitsland ooit veroordeeld werd voor cannabiskweek, maar dat vormt op zich geen bewijs”, aldus advocaat Kris Vincke.

Ook de kapitein van het schip vroeg de vrijspraak. Hij riskeert vijf jaar cel. “Mijn cliënt heeft die wand geplaatst om extra dieseltanks achter te stockeren. Hoe die drugs aan boord zijn geraakt weet hij niet”, aldus advocate Mieke Byttebier. Twee Poolse en twee Nederlandse bemanningsleden, die elk vier jaar cel riskeren, vroegen eveneens de vrijspraak. “Zij moesten in Kaapverdië zes dagen verplicht op hotel blijven”, stelde Thomas Gillis, de advocaat van een Nederlands bemanningslid. Wat in die periode op de boot gebeurd is weten ze niet. En zeg nu zelf: zou u cocaïne ter waarde van 225 miljoen euro aan deze havelozen toevertrouwen? Je stelt toch ook geen cafévoetballers op in een Champions League-wedstrijd?”

Mijn cliënt nam het als botenhandelaar niet zo nauw met de vennootschapsregels en misschien moet hij op fiscaal vlak wat bijscholing krijgen, maar een drugssmokkelaar is hij niet

Nederlander Arjen D. riskeert vier jaar cel voor zijn rol als boekhouder van de bende. Maar hij ontkent dat hij valse stukken fabriceerde om de verkoop van de Bounty 2 te ensceneren. Catharine V., de vriendin van Nico H., riskeert twee jaar cel voor witwas van drugsgeld maar ook zij schreeuwt haar onschuld uit. H. stortte om en bij de 300.000 euro op haar rekening. Geld waarmee ze een peperdure Ferrari 430 Scuderia aanschafte. “De grote geldsommen die op haar rekening kwamen waren achterstallige onderhoudsgelden voor hun vier kinderen. Mijn cliënte en Nico H. waren immers twee keer voor langere tijd uit elkaar. Zij dacht dat het geld afkomstig was uit de verkoop van een boot. Op aanraden van haar kinderen investeerde ze het geld de aankoop van een Ferrari”, aldus haar advocaat.

Tijdens zijn slotwoord benadrukte Nico H. (58) dat de Bounty II zonder zijn medeweten was vertrokken naar Kaapverdië. “Het schip mocht zelfs nog niet vertrekken want de keuring voor bewakingsopdrachten was nog niet rond. Ik heb ook nooit opdracht gegeven om die valse wand te plaatsen. Ik gaf enkel advies rond noodzakelijke herstellingswerken.”

De uitspraak volgt op 25 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier