Oostendse overvaller die overmeesterd werd door militair riskeert twee jaar cel

Het openbaar ministerie eist twee jaar cel voor een piepjonge Oostendenaar die een dagbladhandel probeerde te overvallen. Tijdens de feiten stootte de jongeman echter op beroepsmilitair Philippe Peeters, die hem overmeesterde en knevelde.

© Getty Images/iStockphoto

Met een bivakmuts over zijn hoofd en gewapend met een groot mes stapte Aaron C. (20) op 12 oktober vorig jaar dagbladhandel Nancy & Co langs de Gistelsesteenweg in Oostende binnen. De jongeman was uit op cash geld en hoopte er de uitbaatster aan te treffen.

Maar tot zijn verbazing zag C. een stevig uit de kluiten gewassen kerel – Philippe Peeters, de partner van de uitbaatster – achter de toonbank opdoemen. Aaron C. zwaaide met zijn mes en eiste de inhoud van de kassa. Maar Philippe Peeters, die op dat moment nog actief was als beroepsmilitair, hield het hoofd koel en haalde een alarmpistool boven. Hij richtte het wapen op C., die zijn handen onmiddellijk in de lucht stak en zijn mes liet vallen.

Het “slachtoffer” nam de onfortuinlijke overvaller in een houdgreep, knevelde hem aan handen en voeten met spanbandjes en legde hem voor de winkel. De politie, die intussen verwittigd werd door de uitbaatster, kon C. als een samengebonden pakje meenemen.

Aaron C. kwam na twee maanden voorhechtenis vrij onder voorwaarden. Maar volgens de procureur leefde hij geen enkele van die voorwaarden na. “De beklaagde werd in Gent betrapt met tien xtc-pillen en cocaïne. Hij heeft duidelijk niet de wil om zijn problemen aan te pakken.”

C. zit intussen terug in de gevangenis. De procureur vroeg dinsdag twee jaar cel, waarvan achttien maanden effectief. Zijn advocaat vroeg mildheid. “Dit is geen doorwinterde crimineel. Hij kampte met financiële problemen door zijn drugsverslaving. Maar nu wil hij zich herpakken. Hij heeft zicht op een woning en een opleiding.” De uitspraak volgt op 11 juni.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.