Onder de schuilnaam "Jonas Bruine" benaderde Irfan O. (36), een Oostendenaar van Turkse origine, sinds het voorjaar van 2013 via Facebook en datingsites kwetsbare en eenzame vrouwen. De man presenteerde zich met een foto waarop hij in een smetteloos pak poseert. Met zijn gladde tong kon hij het vertrouwen winnen van tientallen dames met wie hij een relatie begon om er vervolgens met hun geld vandoor te gaan.

Oplichting van 10 vrouwen

In maart vorig jaar kreeg O. vier jaar effectieve celstraf voor feiten ten aanzien van 25 slachtoffers en in oktober dit jaar kwam daar bij verstek nog eens vijf jaar effectieve celstraf bij voor oplichting van tien vrouwen, onder wie ook een 69-jarige vrouw en een verstandelijk beperkte jongeman. Telkens maakte hij enkele duizenden euro's buit.

Na de tweede veroordeling beval de rechter zijn onmiddellijke aanhouding en halfweg november werd O. uiteindelijk opgepakt in Oostende. In de gevangenis tekende hij meteen verzet aan tegen het laatste vonnis. "Een totale celstraf van negen jaar is overdreven", stelde advocate Mieke Byttebier dinsdag in de Brugse rechtbank. "Ik meen dat de eerder opgelegde celstraf van vier jaar kan volstaan. Het is trouwens onbegrijpelijk dat zijn onmiddellijke aanhouding na de eerste veroordeling niet bevolen werd want zo kon hij opnieuw feiten plegen."

Prins op het witte paard

O. bekende gisteren de feiten en wil naar eigen zeggen alle schade vergoeden. "Ik heb mij in de gevangenis op de wachtlijst laten plaatsen om te werken. Dit zal echt nooit meer gebeuren", garandeerde hij. Tijdens het proces in oktober getuigde een slachtoffer uit Ieper over de werkwijze van O. "Hij leek de prins op het witte paard, maar hij ontfutselde de code van mijn bankkaart en begon mijn rekeningen te plunderen. Toen ik daar vragen over begon te stellen, bedreigde hij me en folterde hij mijn chihuahua. Uiteindelijk ging hij ervandoor, maar niet zonder mijn auto te verkopen en mijn juwelen en gsm's mee te nemen."

Volgens het parket komen nog altijd klachten binnen tegen O. en zelfs op het moment van zijn arrestatie was hij via Facebook opnieuw een slachtoffer aan het manipuleren. De uitspraak volgt op 8 januari.

(AF)

Onder de schuilnaam "Jonas Bruine" benaderde Irfan O. (36), een Oostendenaar van Turkse origine, sinds het voorjaar van 2013 via Facebook en datingsites kwetsbare en eenzame vrouwen. De man presenteerde zich met een foto waarop hij in een smetteloos pak poseert. Met zijn gladde tong kon hij het vertrouwen winnen van tientallen dames met wie hij een relatie begon om er vervolgens met hun geld vandoor te gaan.In maart vorig jaar kreeg O. vier jaar effectieve celstraf voor feiten ten aanzien van 25 slachtoffers en in oktober dit jaar kwam daar bij verstek nog eens vijf jaar effectieve celstraf bij voor oplichting van tien vrouwen, onder wie ook een 69-jarige vrouw en een verstandelijk beperkte jongeman. Telkens maakte hij enkele duizenden euro's buit.Na de tweede veroordeling beval de rechter zijn onmiddellijke aanhouding en halfweg november werd O. uiteindelijk opgepakt in Oostende. In de gevangenis tekende hij meteen verzet aan tegen het laatste vonnis. "Een totale celstraf van negen jaar is overdreven", stelde advocate Mieke Byttebier dinsdag in de Brugse rechtbank. "Ik meen dat de eerder opgelegde celstraf van vier jaar kan volstaan. Het is trouwens onbegrijpelijk dat zijn onmiddellijke aanhouding na de eerste veroordeling niet bevolen werd want zo kon hij opnieuw feiten plegen."O. bekende gisteren de feiten en wil naar eigen zeggen alle schade vergoeden. "Ik heb mij in de gevangenis op de wachtlijst laten plaatsen om te werken. Dit zal echt nooit meer gebeuren", garandeerde hij. Tijdens het proces in oktober getuigde een slachtoffer uit Ieper over de werkwijze van O. "Hij leek de prins op het witte paard, maar hij ontfutselde de code van mijn bankkaart en begon mijn rekeningen te plunderen. Toen ik daar vragen over begon te stellen, bedreigde hij me en folterde hij mijn chihuahua. Uiteindelijk ging hij ervandoor, maar niet zonder mijn auto te verkopen en mijn juwelen en gsm's mee te nemen."Volgens het parket komen nog altijd klachten binnen tegen O. en zelfs op het moment van zijn arrestatie was hij via Facebook opnieuw een slachtoffer aan het manipuleren. De uitspraak volgt op 8 januari. (AF)