Oostendse ‘Marchand Brother’ staat terecht voor fraude met ziekte-uitkeringen

Redactie KW

De Oostendse zakenman Armand Marchand (57) moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor uitkeringsfraude. De man streek bijna 100.000 euro aan ziekte-uitkeringen en tegemoetkomingen op terwijl hij volgens de arbeidsauditeur werkte.

De feiten kwamen aan het licht toen de RVA op 23 december 2016 tijdens een controle vaststelde dat Armand Marchand aan het werk was voor zijn bedrijf Euro Vending March, dat kauwgomautomaten produceert. “Die onderneming draait een jaaromzet van 126.000 euro. De beklaagde was de enige zaakvoerder, maar hij bracht de bevoegde instanties daar niet van op de hoogte”, aldus de arbeidsauditeur, die een geldboete vroeg van 6.400 euro. Armand Marchand kampt sinds zijn kindertijd met de zeldzame nieraandoening. Sinds 1992 ontvangt hij hiervoor een ziekte-uitkering en tegemoetkomingen. “Hij heeft een verminderde lichamelijk en geestelijke geschiktheid”, stelde zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. “De bevoegde diensten weten dat hij sinds 1992 onbezoldigd zaakvoerder. Hij nam al eens een telefoon op of reed eens mee met een werknemer, maar dat noem ik niet werken. Door deze zaak ontvangt mijn cliënt al twee jaar geen uitkering meer. Ik vraag de vrijspraak.”

De arbeidsauditeur zag het anders. “De beklaagde is inderdaad papieren zaakvoerder van twee vennootschappen. Maar in een derde vennootschap is hij wel degelijk actief zaakvoerder. En dat heeft hij nooit gemeld.” Van Steenbrugge stelde dat er een heksenjacht is op zijn cliënt en zijn broers Peter en Rudolf. De drie noemen zich de “Marchand Brothers” en zijn vooral bekend van hun cavamerk Don Jaime. Ze worden al jaren nauw in de gaten gehouden door het gerecht. In 2012 werden de broers, die opereren vanuit hun hoofdkwartier op de bovenste verdieping van het Europacenter, buiten vervolging gesteld voor miljoenenfraude met BTW en accijnzen. Kort voor de zomer werden ze samen met drie zakenpartners opgepakt in een grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken en bendevorming. Peter Marchand zit hiervoor nog altijd in voorhechtenis. In de zaak tegen Armand Marchand eist de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten de onterecht ontvangen uitkeringen terug. De uitspraak volgt op 8 november.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier