Oostendse heroïnedealer incasseert vijf jaar lang ziekte-uitkering: 8.000 euro boete

Een 56-jarige Oostendenaar is door de strafrechter in Brugge veroordeeld tot een geldboete van 8.000 euro. De man genoot vijf jaar lang een ziekte-uitkering terwijl hij op grote schaal heroïne dealde. Aan de mutualiteit moet hij een schadevergoeding betalen van 74.000 euro.

Op 3 mei vorig jaar werd Alain V. in de Brugse rechtbank veroordeeld tot 30 maanden celstraf omdat hij tussen januari 2013 en januari 2018 liefst 23 kilogram heroïne aan de man bracht. De rechter verklaarde ook een bedrag van liefst 306.000 euro verbeurd.

Het arbeidsauditoraat stelde vast dat de man al die jaren ook een ziekte-uitkering genoot wegens arbeidsongeschiktheid. “Geheel ten onrechte,” stelde de arbeidsauditeur tijdens de pleidooien in de Brugse rechtbank. “De beklaagde had dankzij zijn illegale handeltje een lucratieve bijverdienste van liefst 5.000 euro per maand. Een dergelijke uitkering is bedoeld voor mensen die niet kunnen werken om een inkomen te vergaren.”

De verdediging vroeg de vrijspraak voor V. “Mijn cliënt is al veroordeeld en zwaar gestraft voor zijn drugshandel”, stelde de advocaat van V. “Hij kan geen twee keer gestraft worden voor dezelfde feiten en die enorme verbeurdverklaring omvatte mijns inziens ook de ontvangen uitkeringen. Hij probeert momenteel uit een diepe put te kruipen. Hem nog eens veroordelen tot een zware geldboete en terugbetaling van de uitkeringen zou hem disproportioneel straffen. Hij heeft geen luxeleven geleid en moet nu rondkomen met een leefloon van amper 910 euro per maand.”

Alain V. kreeg op het einde zelf het woord. “Ik blijf hier maar gestraft worden”, foeterde hij. “Ik ben een simpele werkjongen, geen miljonair die zijn geld verbraste aan hoeren. Ik heb zelfs geen fiets. Ik heb niets. De staat heeft mij volledig gepluimd.”

Maar de rechter veegde die argumenten woensdag van tafel en veroordeelde Alain V. tot een geldboete van 8.000 euro. Aan de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten moet V. liefst 74.000 euro aan onterecht geïnde uitkeringen terugbetalen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.