Oostendse Gemeenschapswachten ingezet bij overlastsituaties en kleine criminaliteit

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse Gemeenschapswachten worden vanaf nu enkel nog ingezet voor kerntaken zoals de preventie en aanpak van overlast en kleine criminaliteit. Nieuw deze zomer is de ‘hittebrigade’.

Het takenpakket van de Gemeenschapswachten in Oostende werd stevig onder de loep genomen en op punt gesteld. Heel wat taken werden geschrapt om tijd vrij te maken om andere prioritaire taken aan te pakken. “We hebben vastgesteld dat heel veel taken niet tot de prioritaire zaken behoren en niet bijdragen aan de veiligheid van de Oostendenaars en de bezoekers van onze stad”, vertelt schepen Maxim Donck (N-VA). “Daarom hebben we enkele zaken geschrapt uit het takenpakket van de Gemeenschapswachten. Dranghekkens plaatsen, zoals in de Jozef-II-straat werd door hen gedaan, dat hebben we geschrapt. Maar ook de aanplakking bij bouwvergunningen werd door de Gemeenschapswachten gedaan. Ook dat hebben we geschrapt. Daarnaast schrappen we ook de begeleiding bij groen-ophaling uit hun takenpakket.”

De vrijgekomen tijd door schrapping van enkele taken zal gebruikt worden om de overlast in de stad aan te pakken en voor de aanpak van kleine criminaliteit. “Kleine criminaliteit is even belangrijk dan andere criminaliteit. Een fietsdiefstal bijvoorbeeld is kleine criminaliteit. Het zijn zaken die mensen enorm ergeren en daarom willen we daar prioriteit van maken. Het onveiligheidsgevoel in Oostende ligt nog steeds erg hoog en door de aanpak van die kleine zaken kunnen we dat onveiligheidsgevoel drastisch naar omlaag halen. Het is belangrijk dat we ons focussen op de taken waar burgers zich op vandaag aan storen. Naast de fietsdiefstallen gaat het dan ook om zwerfvuil, wildplassen en hondenpoep”, aldus de schepen.

Hittebrigade

Komende zomer zet Stad Oostende ook de hittebrigade in. Dat is één van de nieuwigheden in het takenpakket van de Gemeenschapswachten. “We merken dat nog niet iedereen zich bewust is van het feit dat de temperatuur in een wagen die in de zon staat hoog kan oplopen. Nog te vaak worden dieren en kinderen in de wagen achter gelaten om snel boodschappen te doen. Dat is onverantwoord en we vragen dan ook aan iedereen om dat niet te doen, ook al is het maar voor eventjes”, is de schepen duidelijk. “Daarom zetten we ook hittebrigades in; Een team van Gemeenschapswachten en jobstudenten gaan tijdens de warme zomerdagen op pad om extra toezicht te houden op geparkeerde wagens om te zien of er geen dieren of kinderen in de wagen achter bleven. Daarnaast wordt zo ook een oogje in het zeil gehouden voor diefstallen; We willen zo de gelegenheid om te stelen uit een wagen beperken. De wagen afsluiten is daarbij evident, maar we vragen ook om geen waardevolle voorwerpen zichtbaar in de wagen achter te laten”, besluit de schepen.

Vorig jaar werden de Gemeenschapswachten ingezet ter controle op de aanwezigheid van waardevolle voorwerpen in voertuigen. Daarbij werden 55.109 controles uitgevoerd op voertuigen. Dit jaar werden al 21.950 voertuigen gecontroleerd. De Lokale Politie werd daarbij 46 keer verwittigd. Het ging dan voornamelijk om aangetroffen handtassen, GPS’en en openstaande ramen of deuren. Wie een achtergelaten kind of dier in een wagen opmerkt wordt gevraagd contact op te nemen met de politie op het nummer 101.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier