Oostendse dreigt toch 5 jaar effectief te krijgen voor insulinespuit aan zoontje

© iStock
Redactie KW

Een 40-jarige vrouw uit Oostende riskeert voor de Brugse strafrechter alsnog vijf jaar effectieve celstraf voor het toedienen van een insulinespuit aan haar zoontje. S.S. zou haar voorwaarden geschonden hebben, maar volgens de verdediging is er niets aan de hand.

Op 3 januari 2014 werd haar zoontje van amper 13 maanden oud ernstig ziek bij zijn grootouders. In het ziekenhuis stelden de artsen een grote hoeveelheid niet-lichaamseigen insuline vast. Die hoeveelheid kon dodelijk zijn, maar gelukkig werd op tijd ingegrepen. S.S. bekende de feiten twee maanden later aan de onderzoeksrechter. Een dag eerder had de gerechtspsychiater al vastgesteld dat de vrouw leed aan het syndroom van Münchausen by proxy.

Vijf jaar met uitstel

Het Openbaar Ministerie vorderde vijf jaar effectieve celstraf, maar de verdediging drong aan op voorwaarden. Uiteindelijk werd de beklaagde op 6 oktober 2015 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan strenge voorwaarden. Zo mocht ze de volgende vijf jaar bijvoorbeeld geen contact hebben met haar kinderen of andere minderjarigen.

Het parket vroeg dit voorjaar al om de voorwaarden van S.S. te herroepen. De vrouw liet zich immers begeleiden door een psycholoog in plaats van door een psychiater. Na een eerdere zitting ging de politie ook een kijkje nemen in de woning van de beklaagde. De agenten stelden vast dat er een kat rondliep in de woning. Nochtans kreeg S.S. ook een verbod opgelegd om nog huisdieren te houden. De beklaagde ontkent wel dat ze eigenaar is van de kat.

Voorwaarden intrekken

Ook donderdagochtend vroeg het Openbaar Ministerie om de voorwaarden van S.S. in te trekken. “Structurele therapie was een voorwaarde en die heeft ze niet nageleefd“, klonk het. De procureur wierp ook op dat de beklaagde in maart een jeansbroek zou gestolen hebben van een collega. Volgens de verdediging is er absoluut geen reden om de vrouw alsnog een effectieve straf te geven. Ondertussen gaat ze immers maandelijks naar een gespecialiseerde psychiater.

De rechter doet uitspraak op 10 januari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier