Oostendse broers krijgen twee jaar cel voor gewapende overval op volkscafé

Volkscafé Den As in de Nieuwpoortsesteenweg. © Google Street View
Redactie KW

Twee Oostendse broers hebben voor de Brugse rechtbank elk twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor een gewapende overval op het volkscafé Den As in Mariakerke. De twee stormden de zaak binnen met een mes en een hamer, maar ontkenden met klem dat ze uit waren op geld. “We wilden de uitbater enkel wat schrik aanjagen.”

Op 3 februari rond 21 uur stormden de broers het volkscafé Den As langs de Nieuwpoortsesteenweg in Mariakerke binnen. M.L. (25) was gewapend met een mes, zijn broer S.L. (27) zwaaide met een hamer.

Ze bedreigden de uitbater, waarop twee klanten tussenbeide kwamen. Eén van hen kwam daarbij ten val en brak een been. De cafébaas verwittigde de politie waarop de broers op de vlucht sloegen. Volgens de uitbater graaiden ze 300 tot 400 euro uit de kassa.

Dronken

De politie trof de oudste broer aan onder een geparkeerde wagen, de jongste werd daags nadien opgepakt in Gistel. De twee zitten sindsdien in de cel. Hoewel M.L. bij zijn arrestatie 390 euro op zak had ontkenden de broers met klem dat ze uit waren op geld.

“Ze waren dronken en wilden de uitbater wat schrik aanjagen”, pleitte Axelle Proot, de advocate van M.L. Volgens de advocate van S.L. had het slachtoffer haar cliënt geprovoceerd. “Hij bedreigde hem omdat hij een verkeerde dealer zou hebben aangeleverd”, pleitte meester Kitty D’hondt. “Geld hebben ze niet gestolen. Toen de politie arriveerde was de kassa zelfs dicht.”

Voorwaardelijke straf

De broers kampten naar eigen zeggen met een drankprobleem maar zouden zich in de gevangenis herpakt hebben. Hun advocaten stuurden met succes aan op een voorwaardelijke celstraf. “Het was een domme, impulsieve fout”, zuchtte S.L. tijdens het proces. Naast de feiten in Den As komen de broers in een ander dossier ook nog in aanmerking voor een reeks inbraken in horecazaken. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier