Oostendenaar vraagt straf met uitstel voor ‘4.000 joints’

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Een 33-jarige Oostendenaar vraagt in beroep een straf met uitstel. Hij werd betrapt met twee kilo cannabis in zijn wagen en kreeg 37 maanden cel. Hij wil zich nu laten begeleiden, maar de procureur-generaal is niet akkoord. “Van zodra we u in de natuur loslaten, is het koekenbak!”

J.C. uit Oostende is niet aan zijn proefstuk toe. Hij reisde geregeld naar Nederland om drugs te kopen. Voor zichzelf, maar ook om te dealen. Tot hij door de politie werd betrapt met twee kilo cannabis in zijn wagen. Bovendien was hij onder invloed van drugs en reed hij rond zonder geldig rijbewijs. Voor de rechter was de maat vol en J.C. werd veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf.

Te veel vond zijn advocaat, die voor het hof van beroep een straf met uitstel onder voorwaarden vroeg. “Hij is bereid zich te laten begeleiden en vraagt nog een laatste kans.”

Eerste veroordeling 2004

Maar procureur-generaal De Smet bestempelde J.C. als een gevaarlijk individu. “Twee kilo cannabis? Dat zijn 4.000 joints! Daarmee kan je hier heel de vloer vol leggen! Bovendien stopt het niet! Binnenkort mag je je gaan verantwoorden in Veurne voor 20 winkeldiefstallen, er zijn ook openstaande feiten in Brugge en opnieuw feiten van drugs.”

“Het stopt dus niet! Die kleinere straffen hebben op u geen vat. Van zodra we u loslaten in de natuur, is het koekenbak. De eerste veroordeling dateert van 2004. We zijn 16 jaar later, maar geen 16 jaar slimmer.”

J.C. vroeg desondanks een allerlaatste kans aan het hof. “Ik mag weer bij mijn vriendin wonen, die mij een laatste kans gaf.” Uitspraak op 28 oktober. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier