Oostendenaar plant slagersmes in borst tijdens discussie over kat: drie jaar cel

Redactie KW

Een 45-jarige Oostendenaar heeft in de Brugse rechtbank drie jaar cel gekregen voor een brutale steekpartij in Oostende. Tijdens een ruzie onder invloed van cocaïne plantte hij een mes in de borst van een Tsjetsjeense illegaal. Het parket had vier jaar cel gevraagd voor poging doodslag, maar volgens de rechter is het oogmerk om te doden niet bewezen.

Op 27 juli vorig jaar strompelde A.M., een Tsjetsjeense illegaal, hevig bloedend en met een hand op de borst door de Peter Benoitstraat in Oostende. Buurtbewoners waarschuwden de politie, die het bloedspoor volgde tot in het appartement waar Glenn V. (45) verbleef bij een vriendin. Uit de verklaringen bleek dat Glenn V. en het slachtoffer dagenlang amper geslapen hadden door zwaar cocaïnegebruik. “Uiteindelijk kwam het tot een zware discussie”, stelde de procureur.

“Volgens het slachtoffer werd de beklaagde plots gek en sloeg hij zijn gitaar op zijn hoofd kapot. Vervolgens viel hij hem aan met een slagersmes. Het slachtoffer verweerde zich door met een lamp te slaan, maar kon niet verhinderen dat hij in de borst werd gestoken. Hij kon het mes nog afnemen, gooide het weg en vluchtte naar buiten.” De procureur vroeg vier jaar cel voor V. wegens poging tot doodslag. “Een getuige zag hoe het slachtoffer in een houdgreep werd genomen en geen enkele bedreiging vormde”, besloot hij.

Wettige zelfverdediging

Advocaat Jean Marie de Meester was een andere mening toegedaan en vroeg de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging. “Mijn cliënt en het slachtoffer waren zo stoned als een banaan“, stelde hij. “Mijn cliënt werd aangevallen door het slachtoffer, die zijn geld wou stelen. Hij heeft zich enkel verdedigd.” Volgens V. had A.M. er ook mee gedreigd zijn Perzische kat vanaf de tweede verdieping door het raam te gooien. “Dat dier is als een kind voor mij”, stelde hij.

“Voor de zekerheid stak ik dat slagersmes tussen mijn broeksriem. Ik zei dat hij zot was, waarna hij mij tot bloedens toe sloeg met het gitaarstatief. Vervolgens sloeg ik inderdaad mijn gitaar, een prul van 50 euro, op zijn hoofd kapot. Hij nam het mes van tussen mijn riem, maar ik nam zijn arm in een houdgreep en stak hem in de borst. Godzijdank ging het lemmet maar 22 millimeter naar binnen, anders stond ik misschien voor assisen.”

Onder probatievoorwaarden

Glenn V. werd eerder al veroordeeld voor diefstal met geweld, verboden wapens, oplichting en afpersing. Op het moment van de feiten stond hij bovendien onder probatievoorwaarden. De rechter veegde maandag de stelling van de wettige zelfverdediging van tafel maar oordeelde wel dat V. geen oogmerk had om te doden. Voor de opzettelijke slagen en verwondingen kreeg hij uiteindelijk drie jaar celstraf opgelegd. Het slachtoffer kreeg een euro voorlopige schadevergoeding toegekend.

AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.