Oostendenaar die huisgenoot uitwerpselen liet eten krijgt 30 maanden effectieve celstraf

De beklaagde stuurde zijn kat naar het proces. © Getty Images
Redactie KW

Een 46-jarige man uit Stene heeft in de Brugse rechtbank 30 maanden effectieve celstraf gekregen voor mishandeling van zijn drankverslaafde huisgenoot. Het 65-jarige slachtoffer werd jarenlang geslagen en moest naar eigen zeggen zelfs zijn eigen uitwerpselen opeten.

Op 6 februari werd de bewoonster van de Korenbloemstraat in Stene aangeklampt door een graatmagere man in smerige kledij. De man bloedde uit zijn neus en mond en vertelde dat hij niet meer naar binnen mocht van zijn huisgenoot L.V. (46). Uit zijn verklaringen bleek dat V. hem al jarenlang sloeg, schopte, aan de haren over de grond sleepte en soms buiten in de kou liet staan. “Het slachtoffer werd ooit zelfs gedwongen om zijn eigen uitwerpselen op te eten toen hij niet tijdig op het toilet was geraakt”, verduidelijkte de procureur. “Het was hallucinant.”

Onmenselijke behandeling

L.V. zit intussen negen maanden in voorhechtenis. De procureur vroeg twee jaar cel, deels met probatie-uitstel, wegens onmenselijke behandeling. De advocate van L.V. legde uit hoe haar cliënt vier jaar geleden dakloos was geraakt en introk bij het slachtoffer. “Als wederdienst verzorgde hij het huishouden”, stelde ze. “Maar hij ergerde zich steeds meer aan het zware drankmisbruik en de gebrekkige hygiëne bij zijn huisgenoot. Zo deed die geregeld zijn gevoeg op de grond en mijn cliënt moest het dan opkuisen. Dat leidde inderdaad soms tot fysiek geweld. Mijn cliënt heeft spijt over wat hij deed maar ontkent met klem dat hij het slachtoffer ooit dwong uitwerpselen te eten.”

De advocate drong aan op een voorwaardelijke straf, maar de rechter ging daar vrijdag niet op in. Hij verwees daarbij ook naar het strafregister van L.V., die al vier keer veroordeeld werd voor de militaire rechtbank en ook al drie correctionele veroordelingen opliep wegens diefstal. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier