Oostendenaar blijft als enige in de cel voor smokkel van anderhalve ton cocaïne

In het dossier van een boot met anderhalve ton cocaïne blijft Nico H. (57) als enige verdachte in de cel. De Brugse correctionele rechtbank wilde hem met een enkelband vrijlaten, maar het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge gaat in beroep tegen die beslissing. Op het proces werd onlangs tien jaar cel geëist voor de Oostendenaar.

© Getty Images/iStockphoto

Het gerechtelijk onderzoek naar Marnix V.R. (53) uit het Nederlandse Almere en Nico H. ging al eind 2015 van start. Volgens het OM hadden ze toen twee vaartuigen om gedropte pakketten cocaïne op zee op te pikken. Nico H. kocht later ook de Bounty 2 aan. Die boot keerde eind juni 2017 vanuit Kaapverdië terug naar Oostende. Pas bij een tweede doorzoeking werd achter een valse wand 1.538,2 kilogram cocaïne aangetroffen, goed voor een straatwaarde van 225 miljoen euro. De Oostendenaar zit sindsdien in voorhechtenis.

Drie Nederlandse verdachten mochten pas na ruim een jaar voorhechtenis de gevangenis verlaten. Marnix V.R. werd als eerste onder voorwaarden vrijgelaten door de Gentse KI. Eind oktober mocht ook Pierre R. op borg naar huis. Een week later besliste de correctionele rechtbank dat schipper Hendrik V.D.H. onder elektronisch toezicht de gevangenis mocht verlaten.

Ook Nico H. mocht van de rechters naar huis, maar die beslissing werd na beroep van het parket teruggedraaid door de KI. Maandagochtend besliste de correctionele rechtbank opnieuw dat H. onder elekronisch toezicht mocht vrijkomen. Net als de vorige keer heeft het parket beroep aangetekend, waardoor de Oostendenaar voorlopig in de cel blijft. De KI zal binnen twee weken de knoop moeten doorhakken.

Op 26 november heeft het openbaar ministerie tien jaar cel geëist tegen de twee kopstukken van de bende. De advocaten van de verdediging komen op 11 en 12 februari aan het woord.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.