Op 27 juni 2017 voer de Bounty 2 na haar terugkeer uit Kaapverdië de haven van Oostende binnen. De scheepvaartpolitie, getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid DEA, ontdekte op het schip anderhalve ton cocaïne, vakkundig verstopt achter een valse wand. Straatwaarde: 225 miljoen euro. De Nederlandse kapitein Hendrik v.d.H. wees met een beschuldigende vinger naar de eigenaar van het schip: de Oostendse powerboatracer Nico Huybens (57), die ook een botenhandel runde in De Haan. Huybens belandt achter de tralies, maar schreeuwt zijn onschuld uit. Wat hij niet wist is dat het gerecht hem al sinds eind 2015 in de gaten hield. Huybens en zijn Nederlandse kompaan Marnix V.R. (53) beschikten toen over twee schepen - Liberty en JHC Transporter - die ze volgens het OM gebruikten om pakketten met cocaïne op zee op te pikken. De procureur beschouwde Huybens als de bendeleider en vroeg tien jaar effectieve celstraf.

Tijdens zijn proces in de Brugse rechtbank vroeg hij de vrijspraak. "Mijn cliënt nam het als botenhandelaar niet zo nauw met de vennootschapsregels. Legale inkomsten aangeven was blijkbaar zeer moeilijk voor hem. Hij moet op fiscaal vlak wat bijscholing krijgen, maar de chef van een drugssmokkelbende is hij niet. Hoe die drugs in dat schip terechtkwamen, weet hij helemaal niet. Hij kocht de Bounty 2 voor legitieme doeleinden. Op het moment dat het schip uitvoer richting Kaapverdië had hij het eigenlijk al verkocht, maar de administratieve afhandeling was nog niet rond", pleitte advocaat Sven Mary. Maar de strafrechter had maandag weinig oren naar die uitleg en veroordeelde H. tot een effectieve celstraf van acht jaar. Daarnaast verklaarde zij ook een bedrag verbeurd van 759.000 euro. In dat bedrag zijn onder meer een Mercedes en Chevrolet begrepen. Kompaan Marnix V.R. kreeg eveneens acht jaar cel en zag 620.000 euro verbeurd verklaard.

De Nederlandse kapitein kreeg vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Nederlander Arjen D. kreeg een jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor zijn rol als boekhouder van de bende. Catharine V., de vriendin van Nico Huybens, kreeg een geldboete opgelegd van 4.000 euro, waarvan de helft met uitstel, voor haar betrokkenheid. Ze kreeg ook een verbeurdverklaring van 100.000 euro. Haar peperdure Ferrari 430 Scuderia, die door het gerecht in beslag werd genomen, krijgt ze evenwel terug. Een tweede Nederlandse bemanningslid kreeg vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Twee Poolse bemanningsleden werden vrijgesproken.

(AFr)

Op 27 juni 2017 voer de Bounty 2 na haar terugkeer uit Kaapverdië de haven van Oostende binnen. De scheepvaartpolitie, getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid DEA, ontdekte op het schip anderhalve ton cocaïne, vakkundig verstopt achter een valse wand. Straatwaarde: 225 miljoen euro. De Nederlandse kapitein Hendrik v.d.H. wees met een beschuldigende vinger naar de eigenaar van het schip: de Oostendse powerboatracer Nico Huybens (57), die ook een botenhandel runde in De Haan. Huybens belandt achter de tralies, maar schreeuwt zijn onschuld uit. Wat hij niet wist is dat het gerecht hem al sinds eind 2015 in de gaten hield. Huybens en zijn Nederlandse kompaan Marnix V.R. (53) beschikten toen over twee schepen - Liberty en JHC Transporter - die ze volgens het OM gebruikten om pakketten met cocaïne op zee op te pikken. De procureur beschouwde Huybens als de bendeleider en vroeg tien jaar effectieve celstraf. Tijdens zijn proces in de Brugse rechtbank vroeg hij de vrijspraak. "Mijn cliënt nam het als botenhandelaar niet zo nauw met de vennootschapsregels. Legale inkomsten aangeven was blijkbaar zeer moeilijk voor hem. Hij moet op fiscaal vlak wat bijscholing krijgen, maar de chef van een drugssmokkelbende is hij niet. Hoe die drugs in dat schip terechtkwamen, weet hij helemaal niet. Hij kocht de Bounty 2 voor legitieme doeleinden. Op het moment dat het schip uitvoer richting Kaapverdië had hij het eigenlijk al verkocht, maar de administratieve afhandeling was nog niet rond", pleitte advocaat Sven Mary. Maar de strafrechter had maandag weinig oren naar die uitleg en veroordeelde H. tot een effectieve celstraf van acht jaar. Daarnaast verklaarde zij ook een bedrag verbeurd van 759.000 euro. In dat bedrag zijn onder meer een Mercedes en Chevrolet begrepen. Kompaan Marnix V.R. kreeg eveneens acht jaar cel en zag 620.000 euro verbeurd verklaard.De Nederlandse kapitein kreeg vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Nederlander Arjen D. kreeg een jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor zijn rol als boekhouder van de bende. Catharine V., de vriendin van Nico Huybens, kreeg een geldboete opgelegd van 4.000 euro, waarvan de helft met uitstel, voor haar betrokkenheid. Ze kreeg ook een verbeurdverklaring van 100.000 euro. Haar peperdure Ferrari 430 Scuderia, die door het gerecht in beslag werd genomen, krijgt ze evenwel terug. Een tweede Nederlandse bemanningslid kreeg vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Twee Poolse bemanningsleden werden vrijgesproken. (AFr)