Oostende schakelt versnelling hoger in strijd tegen drugs

De Oostendse politie zette ook vorig jaar de grote middelen in om de drugsproblematiek aan te pakken. Dat resulteerde onder meer in de aanhouding van 46 grote dealers en het aanslaan van talrijke goederen.

Korpschef Philip Caestecker: “De aanpak van het drugprobleem blijft een prioriteit van het korps.” (Foto DVL)

“We moeten het probleem bij de bron aanpakken en dat zijn de netwerken en de grote dealers.” Korpschef Philip Caestecker van de Oostendse politie is duidelijk: de aanpak van het drugsprobleem in de stad is en blijft een van de prioriteiten van het korps. “Een gespecialiseerd rechercheteam van twee hoofdinspecteurs, zeven inspecteurs en twee schitterende drugshonden werken exclusief op drugs en dat zorgt voor resultaat. Daarbij wordt vooral gefocust op de grote netwerken. Let wel: het is niet omdat de pakcijfers stijgen, dat daarmee bewezen wordt dat het probleem groter wordt, integendeel. Het toont alleen aan dat er des te harder wordt gewerkt om de drugscriminelen te identificeren en aan te houden. Er wordt daarvoor samengewerkt met heel wat partners: de federale recherche, andere politiezones, de fiscus en de dienst Douane en Accijnzen. Vorig jaar werden in het kader van de drugsaanpak ruim 1.400 processen-verbaal opgemaakt die naar het parket en onderzoeksrechter vertrekken voor verdere behandeling. Daarin zitten uiteraard ook de kleinere vergrijpen, maar wat veel belangrijker is: het resulteerde vorig jaar in de aanhouding en opsluiting van 46 belangrijke, grotere dealers.”

Drugsgeld

“Er werd in 2013 meer dan zestig keer in het verkeer gecontroleerd. 37 chauffeurs waren onder de invloed van drugs. Er werden negen kweekinstallaties ontmanteld en voor bijna 200.000 euro drugsgeld aangeslagen, maar ook huizen, auto’s en motorfietsen. Je moet de dealers treffen waar het het meeste pijn doet: in hun portefeuille”, aldus nog Philip Caestecker.

(DVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.