Oostendaar (36) krijgt 3 jaar cel voor oplichten Proximus en klanten

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 36-jarige Oostendenaar is tot drie jaar effectieve celstraf veroordeeld omdat hij telecomoperatoren en hun klanten voor tienduizenden euro’s oplichtte. De man, werknemer in telecomwinkels, ging erg spitsvondig te werk en had een tiental handlangers. Volgens het parket zou Bjorn I. voor 130.000 euro buit hebben gemaakt, al hield de rechter dat op 70.000 euro. Het bedrag werd verbeurd verklaard.

De man kon rekenen op een tiental medeplichtigen. Zo schakelde hij vrienden en kennissen in om tientallen sterk afgeprijsde smartphones, die echter gekoppeld waren aan abonnementen, te kopen op naam van nietsvermoedende onbekenden. Zij kregen plots hoge facturen in de bus. Als verkoper gaf hij valse namen en onbestaande bedrijven op tijdens facturatie. Hij verkocht de smartphones vervolgens door en streek het geld op. Zijn manier van oplichten werd echter nóg inventiever en grootschaliger. Hij logde in op de systemen van Proximus en zette op allerlei manieren belkredieten van honderden klanten over naar eigen simkaarten. Daarvoor diende hij genoeg prepaidkaarten te bemachtigen om abonnementen en belkredieten over te zetten. De prepaidkaarten liet hij door kennissen in de telefoniewereld tegen betaling aanleveren na diefstal bij hun werkgevers. Toen hij na ontslag geen toegang meer had tot systemen van Proximus, kreeg hij tegen betaling inloggegevens via medeplichtigen uit de telefoniewereld. Hij begon zijn pijlen ook te richten op de systemen van operatoren Base en Orange.

In totaal werd volgens het openbaar ministerie voor 210.000 euro aan belwaarde ontvreemd. Dat geld verzilverde hij door zelf of medeplichtigen te laten telefoneren naar betalende 0900-nummers die hij zelf huurde. De provider van het 0900-nummer krijgt ongeveer veertig procent van de opbrengsten, waardoor Bjorn I. volgens het openbaar ministerie ongeveer 130.000 euro overhield. In 2015 werd Bjorn I. opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst. Maar slechts acht dagen na zijn voorlopige invrijheidstelling begon hij opnieuw. Met online gevonden gegevens van leden van sportclubs en verenigingen kocht hij opnieuw smartphones en abonnementen. Toen hij opnieuw werd opgepakt en na een tijd werd vrijgelaten met een internetverbod, bleef de man gewoon verder doen met nieuwe oplichtingstechnieken.

De advocaat van Bjorn I. stelde dat de man de feiten pleegde om in het onderhoud van zijn groot samengesteld gezin met zeven kinderen te voorzien. “Hij vond zichzelf gewoonweg te slim om betrapt te worden“, klonk het ook. De rechter veroordeelde hem tot 3 jaar effectieve celstraf en een verbeurd verklaring van 70.000 euro, een pak minder dan het openbaar ministerie had geëist met de 130.000 euro. De tien medeplichtigen kregen straffen tot 18 maanden cel, deels met uitstel, of een werkstraf. Ze moeten elk ook enkele duizenden euro’s die ze verdienden, ophoesten bij wijze van verbeurd verklaring.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier