Ook op andere begraafplaatsen in Beernem zijn graven volgepropt met bouwafval

De politie zoekt op de begraafplaatsen naar sporen van de vandalen. (foto JVM)
Olivier Neese

Niet alleen op begraafpark Sint-Amandus in Beernem blijken graven opengebroken en volgepropt met bouwafval te zijn. Ook op de begraafplaats Heilige Maria Moeder Gods is bij een steekproef een opengetrokken en gevuld graf gevonden. Burgemeester Jos Sypré sluit alle zeven begraafplaatsen in Beernem voor een uitgebreid onderzoek.

Het verhaal wordt steeds vreemder. Eerst bleken 17 graven opengebroken te zijn op het begraafpark Sint-Amandus in Beernem. Daarna bleken er enkele daarvan volgepropt met bouwmateriaal te zijn. En nu blijkt deze praktijk ook op andere begraafplaatsen plaats te vinden. Dat bevestigt burgemeester Jos Sypré. “Bij een steekproef is ook al een opengebroken en gevuld graf gevonden op de begraafplaats Heilige Maria Moeder Gods”, zegt hij. “Het aantal opengebroken graven is intussen opgelopen tot 22: 18 op Sint-Amandus en 4 op Heilige Maria Moeder Gods.”

Hij beslist daarom om nu álle zeven begraafplaatsen in Beernem tot vrijdagnamiddag 16 uur af te sluiten. Dat moet de politie, geholpen door de technische dienst van de gemeente, de tijd en ruimte geven voor hun onderzoek. Alle graven, enkele duizenden in totaal, zullen manueel gecontroleerd worden.

“Het gaat niet over nieuw werfmateriaal, maar om oude brol”, zegt Veerle Dhont, korpschef van politiezone Het Houtsche. “Buizen, kabels… Gelukkig is er niet veel schade aan de graven zelf, maar uiteraard is er bij zulke daden een emotioneel aspect aan verbonden. Daarom nemen we dit zeer au sérieux.”

Op de begraafplaatsen voert een labo momenteel sporenonderzoek uit. Wie achter deze vreemde actie zit, is nog onbekend. “Als je ziet dat we alle begraafplaatsen een week afsluiten, is dit een duidelijk signaal dat we heel ernstig nemen en ons onderzoek ook zeer grondig willen doen”, aldus nog de korpschef. “Mijn recherche is, in opdracht van het parket, volop bezig met een opsporingsonderzoek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten