Ooit ‘drummer van Frans Bauer’, nu ‘organisator cyclocross’ in Bavikhove: politie en cafébaas waarschuwen voor oplichter

De oplichter kreeg 25, 50, 200 of zelfs 300 tot 500 euro toegestopt. © Getty Images
Redactie KW

Enkele tientallen kleine zelfstandigen uit Bavikhove, Hulste en Harelbeke maar ook in de ruimere regio zijn de voorbije maanden het slachtoffer geworden van een 57-jarige oplichter uit Bavikhove (Harelbeke). Hij vroeg hen naar sponsorgeld voor de organisatie van een cyclocross die niet blijkt te bestaan. De verdachte is niet aan zijn proefstuk toe. De politie is al een onderzoek gestart.

In wielercafé Chasse Patate in Bavikhove kreeg uitbater Pedro Naert de man sinds deze zomer regelmatig over de vloer. “Hij kan het goed uitleggen en maakte zich wat populair door te trakteren”, vertelt Pedro. “Op die manier kweekte hij vertrouwen. Plots vertelde hij dat hij in Bavikhove een cyclocross zou organiseren en naar sponsors zocht. Net zoals enkele andere kleine zelfstandigen stopte ik hem 100 euro toe. Elders had hij het over de organisatie van een gratis optreden met zangers en kreeg hij 25, 50, 200 of zelfs 300 tot 500 euro.”

Reeds drie jaar effectieve celstraf voor oplichting

Ondertussen bleef het stil over een cyclocross in Bavikhove en achterhaalde het gerechtelijk verleden van R.W. hem. In 2007 bleek de man nog veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf voor oplichting van maar liefst 125 café- en restaurantuitbaters in de buurt van zijn toenmalige woonplaats Tielt. Ook toen stopten ze hem allen wat sponsorgeld toe voor de organisatie van een oldtimertreffen dat nooit plaats zou vinden.

Om indruk te maken, gaf hij zich zelfs soms uit als de drummer van de Nederlandse schlagerzanger Frans Bauer, Hollands accent incluis. Toen al waarschuwde een psycholoog voor recidivegevaar.

Ik kan wel proberen ervoor te zorgen dat er niet nog tientallen slachtoffers worden gemaakt

“Ik reken er niet meer op het geld nog terug te krijgen”, aldus Pedro Naert, die op Facebook waarschuwde voor de oplichtingspraktijken. Ondertussen verspreidde ook het Deerlijkse buurtinformatienetwerk al een waarschuwing. “Dat is zuur na de moeilijke coronaperiode en ook al twee inbraken. Maar goed, het zij zo. Maar ik kan wel proberen ervoor te zorgen dat er niet nog tientallen slachtoffers worden gemaakt.”

Klacht neergelegd

“De man is groot, heeft blauwe ogen, is kaal en heeft vaak een pet op van Jumbo. Al heb ik de indruk dat hij stilaan onraad ruikt want hij is ook al met andere petjes gesignaleerd. Naar verluidt was hij ook al in Lendelede, Izegem, Heule (Kortrijk), Meulebeke, Wielsbeke en Lichtervelde actief.”

Hopelijk trappen anderen niet meer in dezelfde val

Pedro en enkele andere zelfstandigen legden ondertussen al klacht neer bij de politie. “Ik ging ook zelf aan zijn deur al eens verhaal halen toen bleek dat er helemaal geen aanvraag voor een cyclocross bij de stad of de Wielerbond was ingediend”, aldus nog Pedro.

“Hij zei dat het was geannuleerd, dat hij van plan was het te vertellen en vroeg wat tijd om het geld terug te betalen. Opnieuw praatjes vermoed ik. Hopelijk trappen anderen niet meer in dezelfde val.” (LSi/DBEW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.